Polojasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Fotografie Slovákov v galérii najznámejšej vesmírnej agentúry - Spektrum 24 o hľadáčiku zamierenom na oblohu
Zdielať na

Fotografie Slovákov v galérii najznámejšej vesmírnej agentúry - Spektrum 24 o hľadáčiku zamierenom na oblohu

BRATISLAVA / Fotografovanie astronomických objektov si vyžaduje ideálne svetelné podmienky, poriadnu dávku trpezlivosti a najmä chuť objavovať na oblohe stále niečo nové. Urobiť dobrú fotografiu tak, aby ešte aj zaujala, nie je vôbec jednoduché. Niektorí Slováci sú však šikovní aj v tejto oblasti.

Vesmírna agentúra NASA každý deň zverejňuje astronomickú snímku dňa. Vyberá ich z množstva obrázkov, ktoré jej posielajú nadšenci i profesionáli z celého sveta. A celkom pravidelne sa tam objavujú aj fotografie so slovenskou stopou. Astrofotograf Tomáš Slovinský ich má na konte už niekoľko.

Vedeli ste, že ľudia, ktorí sú v noci vystavení svetlu, hoci aj tlmenému, viac priberajú a častejšie majú cukrovku? Tento negatívny vplyv na metabolizmus by pritom mohlo zvrátiť napríklad aj správne načasovanie stravovania cez deň. Výskumníci z Prírodovedeckej fakulty Univerzity Komenského sa pozreli na to, ako súvisí nočné svetlo s príjmom potravy. O podrobnostiach sa Ján Mečiar rozprával s profesorom Michalom Zemanom. Viac sa dozviete vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie