Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Skok smerom k nulovým emisiám a vodík ako palivo budúcnosti v relácii Spektrum 24
Zdielať na

Skok smerom k nulovým emisiám a vodík ako palivo budúcnosti v relácii Spektrum 24

BRATISLAVA / Vodíkové technológie sa stávajú skutočnosťou. Aj oblasť dopravy postupne hľadá náhradu za tradičné fosílne palivá. S vodíkovým pohonom sa už môžeme stretnúť v autách, vo vlakoch či autobusoch. V Spektre 24 sme sa podrobne pozreli na dva vodíkové autobusy zo Slovenska.

Autobus, ktorý vyvinuli odborníci v Hornej Potôni, je unikátny svojou konštrukciou z ultra-ľahkého kompozitného materiálu, vďaka ktorej má autobus mimoriadne nízku spotrebu. Karoséria je zložená z niekoľkých modulov, ktoré sú odolné voči všetkým poveternostným podmienkam.

Najnovšia verzia vodíkového autobusu, ktorý navrhli vedci zo Strojníckej fakulty Technickej univerzity v Košiciach, má vysokotlakové aj nízkotlakové zásobníky na vodík, čo z neho robí ideálny dopravný prostriedok do mestskej hromadnej dopravy.

Na Slovensku sa rozbieha niekoľko projektov s využitím vodíka. V poslednom období sa rozvíja najmä oblasť dopravy, ale vodík sa dostáva k slovu aj v priemysle a energetike. Jedným z ďalších konkrétnych krokov, má byť vytvorenie Centra výskumu vodíkových technológií, ktoré vzniká na pôdoryse dvoch univerzít v Košiciach a Slovenskej akadémie vied. O vodíkových technológiách na Slovensku sa Ján Mečiar rozprával s koordinátorom vodíkových technológií Jurajom Sinayom.

Súvisiace články

Najčítanejšie