Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spektrum 24 s astrobiologičkou a marsonautkou či o matematike v biológii
Zdielať na

Spektrum 24 s astrobiologičkou a marsonautkou či o matematike v biológii

BRATISLAVA / Z Marsu zamierila na vrcholy svetadielov. Astrobiologička a marsonautka Michaela Musilová v septembri zdolala najvyšší vrch Afriky Kilimandžáro. Počas expedície skúmala najmä organizmy, ktoré dokážu prežiť v extrémnych podmienkach.

Pozorovala aj to, ako sa mení ekosystém v národnom parku Kilimandžára s ubúdajúcimi ľadovcami. Tie podľa jej zistení v dôsledku klimatických zmien môžu úplne zmiznúť už o 10 rokov. Okrem tohto výskumu sa venovala aj testovaniu rôznych technológií. Išlo napríklad o prístroj pre rýchlu komunikáciu pomocou satelitov či metódu pre sterilizáciu vody v extrémnych podmienkach. O zisteniach porozprávala v relácii Spektrum 24.

Plány astrobiologičky sa zďaleka nekončia. Už čoskoro plánuje výstup na najvyššiu horu južnej Ameriky či expedíciu na Antarktídu.
Matematika a biológia – dve zdanlivo nespojiteľné oblasti. V skutočnosti sa však môžu veľmi dobre dopĺňať, napríklad pri modelovaní biologických procesov či predpovedaní vývoja pandémií. Práve koronavírus v tejto oblasti doslova prepísal učebnice a matematické modely. Matematik Richard Kollár z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK počas najsilnejších vĺn pandémie so svojím tímom skúmal, ako sa vírus šíri v spoločnosti a ako na to vplýva správanie sa ľudí.

Súvisiace články

Najčítanejšie