Rozhovory 24: Ako vyzeral niekedy vianočný stôl?
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / Ako vyzeral vianočný stôl kedysi a vedeli by sme si niektoré zvyky našich predkov preniesť do dnešných Vianoc? V skanzene v Starej Ľubovni sa o tom rozprávala Maja Pavlíková so svojimi hosťami pri sviatočnom stole.
Svätý večer bol skromnejší, ale mal svoje čaro
Štedrý večer sa v rusínskej obci nazýval "svätý večer" a nebol taký štedrý, ako si ho predstavujeme dnes. "Podával sa nepárny počet bezmäsitých jedál, 5, 7 alebo 9, pretože sa ešte držal pôst,“ vysvetlil riaditeľ hradu Ľubovňa Dalibor Mikulík.
Cesnak pre zdravie, oplátky pre sladký rok
Večera začínala modlitbou a konzumáciou cesnaku pre zdravie. "Cesnak tu bol preto, aby sme boli zdraví. Ja si stále natieram končatiny,“ povedal riaditeľ hradu. Nasledovala bezmäsitá kapustnica, pirohy, hrachová kaša, bobálky a oplátky. Oplátky s medom mali zabezpečiť sladký ďalší rok. "Gazdiná dala krížik s medom, aby sme ten ďalší rok a Štedrý večer mali sladký," dodal Mikulík.
Stromček zo slamy a reťaz pre súdržnosť
V drevenici, ktorá má 104 rokov, v roku 1921 ešte nemali klasický vianočný stromček. Namiesto neho si ľudia vyrábali stromček zo slamy, ozdobený farebnými krepovými ružami. Pod stôl sa ukladala reťaz, aby rodina držala pokope, a orechy, ktoré sa hádzali do kútov pre šťastie a zdravie.
"Gazdiná priniesla túto reťaz, aby rodina držala celý ďalší rok a ďalšie roky pokope. A ja myslím, že to by sme si aj dnes mohli preniesť - súdržnosť a vďačnosť," zdôraznil Mikulík.
Aj zvieratá mali svoje miesto
Súčasťou Štedrého večera v chudobnejších obydliach boli aj domáce zvieratá. "Vytvárali v zime teplo svojím dychom, aj tým, že boli vlastne vedľa gazdu, takže to zvieratko malo svoje miesto aj priamo v obydlí," vysvetlil riaditeľ hradu Ľubovňa prítomnosť kozy a psa.
Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu.