Jasno
22°
Bratislava
Božena
27.7.2024
EUROVOĽBY A ZAHRANIČIE: Macron oznámil rozpustenie parlamentu a ohlásil predčasné voľby
Zdielať na

EUROVOĽBY A ZAHRANIČIE: Macron oznámil rozpustenie parlamentu a ohlásil predčasné voľby

Zdroj: Robert Fritz

PARÍŽ / Francúzsky prezident Emmanuel Macron v reakcii na jasnú porážku svojej strany v eurovoľbách oznámil, že rozpúšťa Národné zhromaždenie a vypíše nové voľby. Informovala o tom agentúra Reuters.

Vzostup krajnej pravice, ktorá voľby podľa prvých odhadov s veľkým náskokom vyhrala, označil Macron za nebezpečenstvo pre Francúzsko. "Rozhodol som sa, že vám dám znovu šancu rozhodnúť o budúcnosti nášho parlamentu vo voľbách," uviedol Macron v krátkom televíznom vystúpení. Prvé kolo volieb vypíše na 30. júna, druhé na 7. júla.

Voľby do Európskeho parlamentu vyhralo vo Francúzsku podľa prvých odhadov nacionalistické Národné združenie (RN) Marine Le Penovej, ktoré získalo približne 32 percent hlasov. Centristická koalícia vedená Macronovým hnutím Obnova má okolo 15 percent. Líder kandidátky RN Jordan Bardella ihneď po zverejnení odhadu Macrona vyzval na vypísanie predčasných volieb, keďže Francúzi podľa neho dali najavo túžbu po zmene

Občianska koalícia premiéra Tuska vyhrala v Poľsku podľa odhadov voľby do EP

Občianska koalícia (KO) premiéra Donald Tuska vyhrala v Poľsku podľa odhadov voľby do Európskeho parlamentu so ziskom 38,2 percenta pred opozičným zoskupením Právo a spravodlivosť (PiS), ktoré podporilo 33,9 percenta hlasujúcich. Napísala to agentúra Reuters.

V ČR vyhralo hnutie ANO, účasť bola rekordná

Voľby do Európskeho parlamentu v Česku vyhralo hnutie ANO českého expremiéra Andreja Babiša so ziskom 26,14 percenta hlasov. Na druhom mieste skončila koalícia SPOLU s 22,27 percentami. Celkom vo voľbách uspelo sedem politických zoskupení. Volebná účasť dosiahla 36,45 percent, čo je najviac v histórii eurovolieb v ČR. Výsledky v nedeľu zverejnil Český štatistický úrad (ČSÚ), informuje spravodajkyňa TASR v Prahe.

V Taliansku voľby do EP podľa odhadov vyhrali Bratia Talianska premiérky Meloniovej

V Taliansku voľby do Európskeho parlamentu podľa odhadov vyhrala vládna strana Bratia Talianska (FdI) premiérky Georgie Meloniovej so ziskom medzi 26 a 30 percentami, druhá skončila opozičná Demokratická strana (PD) s 21 až 25 percentami. Tretia je s desiatimi až 14 percentami Hnutia piatich hviezd (M5S). Informuje o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odhad pre taliansku televíziu RAI.

Orbán víťazí v maďarských eurovoľbách, proti tým minulým si pohoršil

Strana Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána získala vo voľbách do Európskeho parlamentu 43,8 percenta hlasov a proti minulým voľbám si pohoršila. Najsilnejšia opozičná strana TISZA má 31 percent, čo výrazne prevyšuje zisk Orbánových hlavných vyzyvateľov z predchádzajúcich eurovolieb. O priebežných výsledkoch informovala agentúra Reuters po sčítaní 40 percent maďarských okrskov.

Voľby v 27-člennej Únii vyhrala Európska ľudová strana

Ľudová frakcia EPP získala v európskych voľbách 189 mandátov a zostáva stále najväčšou politickou skupinou v Európskom parlamente. Na druhom mieste skončila frakcia socialistov a demokratov (S & D) so 135 mandátmi. Posilnila krajná pravica, najviac si pohoršila frakcia Zelených. Vyplýva to z prvých oficiálnych výsledkov eurovolieb, ktoré v noci z nedele na pondelok zverejnil europarlament.

Súvisiace články

Najčítanejšie