Jasno
21°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Európa od A po Z: Ivan Štefanec a Eugen Jurzyca
Zdielať na

Európa od A po Z: Ivan Štefanec a Eugen Jurzyca

BRATISLAVA / Moderátor Adam Zavřel privítal v štúdiu JOJ 24 europoslancov Ivana Štefanca a Eugena Jurzyca. Rozprávali sa o témach, ktoré rezonujú v zahraničí, ako napríklad o emisiách v Európe, ale aj o konfiškácii majetku. Pozrite si reláciu Európa od A po Z

Jednou z rezonujúcich tém bola práve "Euro 7". Novinkou by malo byť meranie emisií nie len na výfuku ale aj na brzdách a pneumatikách. Cieľom ďalších zmien bolo nezvyšovať ceny dopravy a zabezpečiť znižovanie emisií. "Vyhral zdravý rozum a bol pri ňom automobilový priemysel," skonštatoval Štefanec. 

Ďalšou témou bolo povinné zatepľovanie budov naprieč celou Európou. Táto povinnosť sa bude vzťahovať prevažne na novopostavené budovy, pri starších bude len vysoko-odporúčaná. "V únii je 75% budov neefektívnych energeticky. Až 40% celej energie míňame na budovy, takže naozaj to stavebníctvo je zložkou ekonomiky, kde môžeme ušetriť, kde sa môžeme správať nie len ekonomickejšie, ale aj ekologickejšie" objasnil Eugen Jurzyca. 

Habanie majetku v rámci Európy. Národné úrady, ktoré majú konfiškáciu na starosti nemajú informácie, nemajú kompetencie, príliš veľa sa zameriavajú na vyšetrovane činu a málo na vymáhanie majetku. Práve tieto aspekty sa novou smernicou budú meniť, aby boli rovnaké pravidlá v rámci celej únie. Viac sa o danej problematike dozviete v novej relácii Európa od A po Z.

Pozrite si aj: 

Súvisiace články

Najčítanejšie