Oblačno
10°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Transparency International: Rebríček vnímania korupcie
Zdielať na

Transparency International: Rebríček vnímania korupcie

BRATISLAVA / Slovensko sa v rebríčku vnímania korupcie zlepšilo a oproti predchádzajúcemu roku poskočilo o 7 priečok vyššie. Vyplýva to z údajov Transparency International. Podrobnosti priblížila na tlačovej besede, ktorú sme vysielali na JOJ 24.

Najmenej skorumpovanou krajinou je Dánsko, najhoršie z EU skončilo Maďarsko, celkovo v rámci Európy však Rusko. Najhoršie a teda na chvoste rebríčka je Somálsko s 12 bodmi zo sto. Slovensko je stále takpovediac na chvoste i keď predbehlo sedem štátov. Dostalo sa pred Maltu a Cyprus, za krajinou pod Tatrami je napríklad Chorvátsko či Bulharsko alebo Rumunsko.

Za 10 rokov sa zlepšilo zo 46 bodov na aktuálnych 53. Podľa Transparency International sa však zmeny v niektorých oblastiach u nás - ako napríklad pri lobingu, neudiali a stále je čo zlepšovať.

Taktiež rozobrali aj analýzu rozsudkov od októbra 2020 do októbra 2022. Má napríklad výška úplatku vplyv na rozsudok? V prípade, že sa korupčná vec dostane až na súd, zväčša skončí aj odsúdením. Problém podľa Transparency tkvie v tom, že sa mnoho trestných stíhaní zastaví a k sudcovi sa ani nedostane. Podľa právnika Ivana Ivančíka až 180 korupčných prípadov sa týkalo podplácania, menej bolo prijímania. Odznela taktiež aj suma jedna miliarda eur - toľko má ročne odísť na korupciu z verejných zdrojov na Slovensku.

Súvisiace články

Najčítanejšie