Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Český generál Šedivý v štúdiu JOJ 24: je Putin v ohrození a hrozí, že Rusko použije jadrové zbrane?
Zdielať na

Český generál Šedivý v štúdiu JOJ 24: je Putin v ohrození a hrozí, že Rusko použije jadrové zbrane?

BRATISLAVA / Oslobodenie mesta Cherson na juhu Ukrajiny je veľkým politickým, strategickým, ale aj vojenským úspechom Kyjeva. O tom, ako vidí dianie na Ukrajine vo vojne s Ruskom, porozprával v štúdiu JOJ 24 bývalý náčelník generálneho štábu Českej republiky armádny generál Jiří Šedivý.

"Operácia, ktorú Ukrajinci pred niekoľkými mesiacmi začali proti južnému krídlu ruských vojsk, bola správne skoncipovaná," potvrdil Šedivý. "Ničenie prístupových komunikácií sa ukázalo ako veľmi správne. Keď sa zničili mosty a železnice, ktoré Rusi využívali pre posun vojsk v Chersonskej oblasti, nedokázali Rusi viesť účinný boj proti útočiacim ukrajinským vojskám. Spočiatku chceli Ukrajinci rozsiahli ofenzívu, ale na odporúčanie Američanov obišli Cherson zo severu, kde Rusi nemali takmer žiadnu obranu," odpovedal na otázku, prečo ruská armáda stiahla vojská z boja v Chersone. "Je to politická aj vojenská porážka."

Upozornil, že na strane, ktorá prehráva, dôvera vo veliteľov rýchlo klesá a aj odhodlanie vojakov je pomerne nízke. "To má negatívne dopady na boj Rusov a tí nie sú schopní vojnu riadne pripraviť a namotivovať sa. To budú musieť Rusi riešiť," opísať. "Bolo by veľmi skoro hovoriť, že sa Rusi vzdávajú. Ale problémy majú."

Moderátor Adam Zavřel sa generála Šedivého spýtal, aký môžu mať ruské neúspechy dosah na generalitu v Kremli a či je ruský prezident Vladimír Putin v ohrození života. "Nedovolím si povedať, že je v ohrození života. Posilňuje sa pozícia takzvaného Putinovho šéfkuchára Jevgenija Prigožina, ktorý vlastní Vagnerovú súkromnú vojenskú spoločnosť tvorenú najnižšími vrstvami a trestancami, a zároveň je veľa počuť o čečenskom vodcovi Ramzanovi Kadyrovovi. Sú to dvaja silní muži, ktorí sa neboja Putina kritizovať a môžu mu vytvoriť problémy. Ak by sa nepodarilo prestupovanie vojsk Rusov smerom na Donbas, pravdepodobne by boli v prvom rade ohrození minister obrany Sergej Šojgu, náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov a postupne aj Vladimír Putin," prognózuje český generál.

Platí, že oslobodením Chersonu si Ukrajina uchránila prístup k Čiernemu moru a zabránila okupácii Odesy s prepojením na Podnestersko? "Neviem, do akej miery uchránila prístup k Čiernemu moru. Treba vidieť, že je to len jedna časť vojny na Ukrajine. Uvidíme, ako budú Rusi schopní mobilizovať. Ja si nemyslím, že toto je konečná mobilizácia, ktorú Rusi predviedli. Písať účet je ešte priskoro. Budú mať čo robiť, aby udržali aspoň časť území, ktoré ovládli v roku 2014."

Rusko po stiahnutí sa z Chersonu posilní vojská na ukrajinskom Donbase a boje by sa tak mohli zintenzívniť. 

"To je stopercentné. Sú už o tom informácie. Už sme sa bavili, ako Rusi z Chersonu odišli, nová ruská generalita na čele s generálom Sergejom Surovikinom, ktorý je neľútostný človek, ale vie veľmi realisticky zhodnotiť situáciu. Možno je to jediný človek, ktorý bol schopnú Putinovi povedať do očí, že vojnu nevyhráva."

Rusko vraj využíva bieloruskú pozemnú infraštruktúru. Zapojí sa nakoniec aj Bielorusko do vojny na Ukrajine? 

"Ja si myslím, že nie. Lukašenko veľmi dobre vie, že ak by k tomu pristúpil, je to jeho koniec. Jeho stabilita v spoločnosti je krehká. Keď zvíťazil v posledných prezidentských voľbách, mal problém udržať režim pri moci. Neurobí nič, čím by mohol prísť o svoju pozíciu. Vojská bieloruskej armády na Ukrajinu veľmi pravdepodobne nevyšle."

Šedivý si nemyslí, že Rusko by prišlo o Krym, ktorý anektovali v roku 2014. "Ukrajinci predviedli niekoľko úderov na Krym. Poznáme ten rozkaz ukrajinského prezidenta Volodymira Zelenského znovu oslobodiť Krym a vrátiť ho Ukrajine. To bude veľký problém. Rusi budú Krym vždy považovať za svoje integrálne oblasti. Tam by Rusi siahli ku všetkým prostriedkom, aby Krym uchránili."

Šéf nemeckej spolkovej vlády na summite G20 opätovne varoval Rusko pred použitím jadrových zbraní. 

"Táto debata je tu už niekoľko mesiacov. Ja si stále myslím, že Rusi k tomu nepristúpia, to by posunuli vojnu do inej úrovne. Nemyslím si ani, že už stratili podporu Číny - nie je otvorená, ale je tam podpora. Ale by použili jadrové zbrane, stali by sa vyvrheľom spoločnosti. Aj keď už nás prekvapili viackrát..."

Generál si nemyslí, že v najbližšom čase sa dočkáme konečných mierových rokovaní medzi Rusmi a Ukrajinou. "Tie stanoviská medzi Ukrajinou a Ruskom sú protikladné. Nemyslím si, že by došlo k rozhovorom. Za týchto podmienok ku skutočným rokovaniam nemôže dôjsť. O tom, kto prizná prehru, sa rozhodne na bojisku. Ak bude situácia taká, aká je, ani jedna strana nezačne rokovať. Zima vyčerpá obe strany. Možno na jar uvidíme, že jedna alebo druhá strana dostane súpera do úzkych a privedie k rokovaciemu stolu."

Západ Rusom zmrazil v súhrne už stovky miliárd dolárov ako vojnové reparácie. Máte odhad, ako by mohla vyzerať táto suma za reparácie?

"Nemám. Stále je to veľmi hrubý odhad. Rusi budú pokračovať v likvidácii ukrajinskej infraštruktúry a budú narastať škody. Rusi nemajú žiadne dobré riešenie. Napokon tieto škody budú musieť zničenej Ukrajine uhradiť a to bude obrovská záťaž," uzavrel rozprávanie český generál Jiří Šedivý.

Súvisiace články

Najčítanejšie