Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Analýzy 24 o poskytovaní lekárskej pomoci ešte nenarodeným deťom
Zdielať na

Analýzy 24 o poskytovaní lekárskej pomoci ešte nenarodeným deťom

BRATISLAVA / Pred istým časom médiami prešla správa o unikátnom zákroku slovenských lekárov, keď dieťatku pomáhali nad telom matky, pričom bábätko bolo ešte stále prepojené so svojou mamou pupočníkom, mnohí počuli výraz fetálna medicína prvýkrát. O tejto téme sa reportérka a moderátorka JOJ 24 Barbora Jánošová v štúdiu rozprávala s lekárom Vladimírom Feriancom.

Docent Vladimír Ferianec pôsobí na 2. gynekologicko-pôrodníckej klinike UNB v bratislavskom Ružinove. Barbora Jánošová sa ho na úvod opýtala na najväčšie riziká pri samotnom zákroku.

"Či vyjde koordinácia tímov. Lebo v princípe toto nie je len naša zásluha," odpovedal Vladimír Ferianec. "Účastní boli aj lekári z iných špecializácií, hlavne pediatrie, neonatológie, detskej ORL, naši anesteziológovia, atď a dať toto všetko dokopy na jeden čas v nie úplne ideálnych podmienkach, to bolo najväčšie riziko."

"Dieťa bolo otočené koncom panvovým, teda nohami dole. Štandardne prvá vychádza hlava," dodal Vladimír Ferianec. "My sme ho museli šetrne vybaviť technikou, ktorá sa používa pri vybavovaní konca panvového a museli sme riskovať aj dĺžku pupočníka, smerom na to transportné detské lôžko. To samozrejme tiež predstavovalo isté riziko. Vyšlo nám to, ale boli sme pripravení aj na iné varianty."

Medicína nenarodeného dieťaťa, alebo fetálna medicína "pozostáva z dvoch častí: prenatálna diagnostika, kedy zisťujeme, ako sa ten plod má a v akej je situácii (aj matka), a potom nasleduje fetálna terapia, alternatívne medicínske prístupy, riešenia problémov plodu a nachádzanie stratégií, ktoré môžu byť ponúknuté rodičom," vysvetľuje Vladimír Ferianec.

Súvisiace články

Najčítanejšie