Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Igor Matovič (OĽaNO) o víťazstve Jurinovej: Žilinský kraj môže pokojne spávať. Aké sú výsledky v ďalších krajoch?
Zdielať na

Igor Matovič (OĽaNO) o víťazstve Jurinovej: Žilinský kraj môže pokojne spávať. Aké sú výsledky v ďalších krajoch?

BRATISLAVA / Naživo z volebnej centrály kandidátky za OĽaNO a aktuálnej županky Žilinského kraja Eriky Jurinovej sa voličom prihovoril predseda vlády Eduard Heger a minister finaIgorncií a expremiér Igor Matovič.

Na základe priebežných výsledkov sa zdá, že Erika Jurinová obhájila svoj post v čele Žilinského kraja aj na ďalšie funkčkné obdobie. 

Erika Jurinová (32,43 %) naďalej vedie po spočítaní 84,49 % okrskov v Žilinskom samosprávnom kraji (ŽSK) pred Igorom Chomom (21,75 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

Kompletný prehľad výsledkov bude zverejnený TU.

Nielen predseda vlády Eduard Heger, ale aj líder OĽaNO Igor Matovič netajili radosť z úspechu kandidátky, ktorú označili za spoľahlivú županku. Igor Matovič dokonca poznamenal, že vďaka nej môže Žilinský samosprávny kraj pokojne spávať. Zároveň si zaželal, aby to tak bolo aj v ostatných krajoch. 

Viac vo videu:

Trnavu obhájil Viskupič

Po spočítaní viac ako 79 percent okrskov vedie v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) podľa predbežných výsledkov súčasný predseda TTSK Jozef Viskupič (OĽANO, Nova, Kresťanská únia, Zmena zdola, SaS, KDH, Spolu, Šanca, ODS, Za ľudí, Sme rodina, OKS, DS, Maďarské fórum) s viac ako 39 percentami. "Ďakujem za prejavenú dôveru občanom kraja, ale na definitívu si ešte musíme počkať," uviedol Viskupič. Ako doplnil, je rád, že práca, ktorá sa urobila na úrade za päťročné obdobie, našla odozvu aj pri týchto voľbách.

"Chcel by som sa poďakovať všetkým zamestnancom úradu za to, ako sme zvládli náročné obdobie, kandidátom a volebnému tímu a v neposlednom rade rodine," povedal Viskupič. Aktuálny predseda TTSK si zriadil volebnú centrálu v jednej z trnavských reštaurácii. Okrem novinárov Viskupič pozval rodinu, priateľov a kandidátov na krajských poslancov za spomínanú koalíciu.

​Bratislavu obhájil Droba

Predseda Bratislavského samosprávneho kraja (BSK) Juraj Droba oslavuje opätovné víťazstvo vo voľbách. Post šéfa kraja bude zastávať ďalšie volebné obdobie. Na tlačovej konferencii po sčítaní nadpolovičnej väčšiny hlasov skonštatoval, že výsledky ho prekvapili a vyhlásil sa za víťaza. "Posledných päť rokov v BSK je príbeh úspešných piatich rokov," povedal Droba a pripomenul výsledky svojej práce a úspechy kraja vo viacerých oblastiach.

Vyzdvihol aj prácu zamestnancov kraja. Poďakoval sa za podporu strane SaS a ďalším, ocenil aj spoluprácu s Progresívnym Slovenskom a stranou Team Bratislava. Poukázal na dobrú spoluprácu aj s ľuďmi mimo jeho strany v rámci kraja.

Zároveň avizoval, že aj v úvode tohto volebného obdobia pripraví programový plán pre Bratislavský kraj. Je hrdý na to, čo sa mu doteraz podarilo urobiť so školstvom v kraji a deklaroval, že to bude priorita aj ďalej. Do budúcna chce pokračovať v riešeniach v doprave.

​Zabrať podľa neho bude treba v oblasti sociálnych služieb a zdravotníctva, pokračovať chce v práci aj v kultúrnej oblasti. Čo sa týka krajského zastupiteľstva, zatiaľ nepozná celé jeho zloženie. Deklaroval, že poslanci v ňom dostanú rovnakú ponuku na spoluprácu ako v minulom období.

Skonštatoval tiež, že volebná kampaň bola v podstate krátka a niektorých protikandidátov spoznal len nedávno. Myslí si, že jeho protikandidáti zrejme nedokázali presvedčiť voličov, že to s krajom myslia tak vážne. "Nedostal som to zadarmo, 'odmakal' som si to za tých päť rokov," dodal. Drobovi pogratuloval aj líder SaS Richard Sulík. "Som veľmi hrdý a nadšený takýmto našim nominantom," povedal a zaželal mu rovnako úspešné ďalšie volebné obdobie.

Smer dostal v hlavnom meste po nose

V Bratislavskom samosprávnom kraji po spočítaní 53,79 % okrskov vzrástol náskok Juraja Drobu (62,18 %) pred Jánom Mažgútom (13,81 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom (ŠÚ) SR. Mažgút už priznal porážku v boji o post predsedu BSK a pogratuloval Drobovi. Opätovne zvolený šéf kraja sa mu poďakoval.

Banský Bystricu zrejme povedie Ondrej Lunter

Vyhrala pozitívna kampaň, vyhral program spolupráce a jej princípy. Vyhlásil to neoficiálny víťaz volieb na post predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK) Ondrej Lunter po zverejnení priebežných výsledkov Štatistickým úradom SR. Po sčítaní 93,46 % okrskov získal 46,75 % hlasov, za ním skončil Adrian Polóny so ziskom 15 %.

​Trnka v metropole Východu

Rastislav Trnka (51,58 %) potvrdzuje svoje vedenie v Košickom kraji po spočítaní 81,88 % okrskov pred Viliamom Zahorčákom (16,08 %). Vyplýva to z priebežných neoficiálnych výsledkov zverejnených Štatistickým úradom SR.

​Majerského Prešov

Milan Majerský (KDH) sa poďakoval voličom za účasť vo voľbách do Prešovského samosprávneho kraja a po sčítaní vyše 80 percent hlasov začali v jeho volebnom štábe v Prešove s oslavami. Potvrdil, že aj podľa údajov, ktoré majú k dispozícii z jednotlivých okrskov, jeho náskok pred ďalším z kandidátov stále rastie.

Najčítanejšie