Zatiahnuté
14°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Biden nebol spôsobilý zastávať funkciu prezidenta, tvrdí Trump. TOTO sú reakcie na Bidenove odstúpenie
Zdielať na

Biden nebol spôsobilý zastávať funkciu prezidenta, tvrdí Trump. TOTO sú reakcie na Bidenove odstúpenie

WASHINGTON / Reakcie na rozhodnutie amerického prezidenta na seba nenechali dlho čakať. Vyjadrili sa svetoví lídri, zahraniční i slovenskí politici. Joe Biden sa 21. júla 2024 rozhodol, že nebude kandidovať na post prezidenta USA. Svoje rozhodnutie následne zverejnil na sociálnej sieti. Vyjadril však podporu Kamale Harrisovej.

Nikoho neprekvapilo, že vyjadrenie k veci poskytol aj jeho doterajší konkurent Donald Trump. Ak si Demokrati chcú vybrať správneho kandidáta, ktorý obsadí Bidenovo miesto, musia zvážiť aj to, či je dobrým rečníkom, aby Trumpovi vedel konkurovať. V opačnom prípade môže prísť k podobnému scenáru, ako so súčasným americkým prezidentom, ktorý si priznal "prehru" v diskusii. Podľa Bidena je však ideálnou kandidátkou na jeho miesto Kamala Harrisová. Tá potvrdila, že chce získať priazeň Demokratov. 

​Harrisová chce vyhrať

Viceprezidentka USA Kamala Harrisová v nedeľu ocenila rozhodnutie prezidenta USA Joea Bidena neuchádzať sa o znovuzvolenie ako prejav vlastenectva. Prisľúbila, že získa nomináciu Demokratickej strany a v prezidentských voľbách porazí republikánskeho kandidáta Donalda Trumpa.

"Týmto nesebeckým a vlasteneckým činom prezident Biden robí to, čo robil počas celého svojho života: uprednostňuje americký ľud a našu krajinu pred všetkým ostatným," uviedla Harrisová vo svojom vyhlásení. Nomináciu si chce zaslúžiť a samozrejme vyhrať. 

​Trump si myslí, že poraziť Harrisovú bude jednoduchšie, ako poraziť Bidena

Bývalý prezident USA sa ďalej vyjadril, že Biden nie je a nebol spôsobilý zastávať funkciu prezidenta USA. "Všetci okolo neho vrátane jeho lekára a médií vedeli, že nie je spôsobilý byť prezidentom, a nebol," uviedol Trump vo svojom statuse na sociálnej sieti.

Na odstúpenie reagoval aj premiér Fico

"Bez ohľadu na odstúpenie J. Bidena, najviac rezonuje D. Trump, že by ukončil vojnu na Ukrajine ešte pred nástupom na úrad," vyjadril sa vo videu na sociálnej sieti Robert Fico.

Pozrite si vyjadrenie premiéra SR:

Demokrati oceňujú Bidenovo rozhodnutie

"V nasledujúcich dňoch sa budeme pohybovať v neznámych vodách. Mám však mimoriadnu dôveru, že lídri našej strany budú schopní vytvoriť proces, z ktorého vzíde vynikajúci kandidát," povedal Obama.

Na Bidenovo rozhodnutie reagovali aj zahraniční politici

Nórsky premiér Jonas Gahr Störe pre nórsky telerozhlas NRK uviedol, že rešpektuje rozhodnutie Joea Bidena nekandidovať. Biden je podľa neho jedným z najvýznamnejších amerických politikov.

Poľský premiér Donald Tusk v príspevku na sieti X o Bidenovi napísal, že mnohokrát prijímal ťažké rozhodnutia. "Vďaka ktorým sa Poľsko, Amerika a svet stali bezpečnejšími, a demokracia a sloboda silnejšie," dodal.

Fiala: Ide o rozhodnutie štátnika, ktorý slúžil krajine desaťročia

Podľa českého premiéra Petra Fialu v prípade Bidena ide nepochybne o rozhodnutie štátnika, ktorý slúžil svojej krajine celé desaťročia. "Je to zodpovedný a osobne ťažký krok, ale o to cennejší," dodal. 

Premiér Fiala napísal, že "USA drží palce", aby z demokratickej súťaže dvoch silných a rovnocenných kandidátov vzišiel dobrý prezident.

Ďakujem za priateľstvo a podporu, uviedol izraelský prezident

Izraelský prezident Jicchak Herzog sa v nedeľu Bidenovi poďakoval za priateľstvo a podporu "izraelskému ľudu", ktorú prejavoval počas svojej desaťročia trvajúcej kariéry.

Peskov: Do volieb je ešte ďaleko, prioritou je špeciálna vojenská operácia 

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v nedeľu v reakcii prezidenta USA Joea Bidena neuchádzať sa o znovuzvolenie uviedol, že do volieb šéfa Bieleho domu je ešte ďaleko a pre Moskvu je prioritou tzv. špeciálna vojenská operácia na Ukrajine.

"Do volieb sú ešte štyri mesiace, a to je dlhé obdobie, počas ktorého sa môže veľa zmeniť. Musíme byť trpezliví a pozorne sledovať, čo sa bude diať ďalej. Prioritou je pre nás špeciálna vojenská operácia," povedal Peskov podľa agentúry Reuters pre telegramový kanál Shot.

Baerbocková: Rozhodnutím nekandidovať Biden uprednostnil záujmy USA pred sebou

Rozhodnutie amerického prezidenta Joea Bidena vzdať sa svojej opätovnej kandidatúry dokazuje, že je ochotný uprednostniť záujmy krajiny pred svojimi vlastnými. V pondelok to vyhlásila nemecká ministerka zahraničných vecí Annalena Baerbocková.

"Mám veľký rešpekt pred rozhodnutím amerického prezidenta," povedala Baerbocková pred stretnutím ministrov zahraničných vecí EÚ v Bruseli. "Biden urobil nesmierne veľa pre rozvoj transatlantických vzťahov, a to nielen počas svojho prezidentského mandátu,“ zhodnotila ministerka.

Pôsobenie Bidena v úrade prezidenta USA ocenil v nedeľu (22. 7.) aj nemecký kancelár Olaf Scholz. Ako uviedol vo vyhlásení, vďaka nemu je translatlantická spolupráca na blízkej úrovni, NATO je silné a USA sú "pre nás dobrým a spoľahlivým partnerom". Zároveň dodal, že rozhodnutie Bidena nekandidovať "si zaslúži uznanie".

Súvisiace články

Najčítanejšie