Zatiahnuté
10°
Bratislava
Mária
12.9.2024
VIDEO: Počas meetingu strieľali na Donalda Trumpa. Útočník je mŕtvy
Zdielať na

VIDEO: Počas meetingu strieľali na Donalda Trumpa. Útočník je mŕtvy

PENNSYLVANIA / Bývalého prezidenta Donalda Trumpa evakuovali z pódia na sobotňajšom (13.7.) mítingu po tom, ako sa na podujatí v štáte Pensylvánia ozvala streľba. Trump bol postrelený do pravého ucha, tajná služba ho však evakuovala z pódia do bezpečia. Streľbu vyšetrujú ako pokus o vraždu bývalého prezidenta.

​Americký prezident Joe Biden útok odsúdil

Jeden svedok pre BBC povedal, že videl, ako sa muž s puškou v ruke šplhá na strechu budovy krátko po začiatku mítingu Donalda Trumpa. Upozorňoval naňho políciu, no nič sa nestalo.  Asi po troch až štyroch minútach došlo k streľbe. Svedok si je istý, že muž strieľal na streche. Videl aj, ako ho Trumpova ochranka zastrelila. Poradcovia bývalého prezidenta Trumpa uviedli, že sa mu "darí dobre" a že "sa teší" na republikánsky národný zjazd, ktorý sa uskutoční budúci týždeň v meste Milwaukee. Úradujúci americký prezident Joe Biden útok odsúdil a uviedol, že pre takéto násilie nie je v Amerike miesto.

"Bol som priamo v prvom rade. Počul som štyri alebo päť výstrelov, všimol som si, že zasiahli pár ľudí na tribúne, ktorí boli dosť vážne zranení." uviedol svedok incidentu Sean Parnell. "V prvom momente som si myslel, že to nemohla byť strelná zbraň. Mal som pocit to bola petarda alebo niečo podobné. Až keď sa ozvali ďalšie rany, pochopil som, že je skutočne streľba,“ pridal ďalší zo svedkov Rock Jondavid Longo 

​Jeden účastník zomrel, dvaja sú vážne zranení

Atentátnikom strieľajúcim na bývalého prezidenta Trumpa je dvadsaťročný Thomas Matthew Crooks, uviedol v nedeľu (14.7.) americký Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI). Podľa doterajších informácií Crooks na Trumpa spustil paľbu z pušky typu AR z neďalekej strechy počas predvolebného mítingu v Pensylvánii, ktorý Trump absolvoval ako republikánsky kandidát v novembrových voľbách na prezidenta Spojených štátov. Útočníkovi, ktorý po streľbe zomrel, sa podľa tajnej služby podarilo vystreliť niekoľkokrát. Jeden účastník mítingu bol zabitý, dvaja utrpeli vážne zranenia. "Muž na tribúne, tak trochu napravo odo mňa, dostal strelnú ranu do hlavy. Bol hneď mŕtvy. Ďalšia žena, myslím, že buď za mnou, alebo napravo, bola zranená,“ priblížil svedok incidentu.

Trump vyzval Ameriku, aby sa zjednotila

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump v nedeľu (14.7.) vyzval Američanov, aby sa zjednotili a nedovolili zlu zvíťaziť. Svojim priaznivcom poďakoval za ich myšlienky a modlitby po sobotňajšom atentáte na jeho predvolebnom mítingu v Pensylvánii.  "Len Boh zabránil tomu, aby sa stalo niečo nepredstaviteľné. Nebudeme sa báť, ale naopak, zostaneme odolní vo svojej viere a vzdorní tvárou v tvár zlobe," napísal republikánsky prezidentský kandidát v príspevku na svojej sociálnej sieti Truth.

Trump zároveň uviedol, že teraz je dôležitejšie ako kedykoľvek predtým, aby sa občania zjednotili a ukázali svoj skutočný charakter Američanov, zostali silní a odhodlaní. Bývalý americký prezident dodal, že miluje svoju krajinu a teší sa ako sa prihovorí svojmu veľkému národu na nasledujúcom mítingu vo Wisconsine.

Súvisiace články

Najčítanejšie