Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Bidenove brepty: Zelenského pomýlil s Putinom, Harrisovú s Trumpom
Zdielať na

Bidenove brepty: Zelenského pomýlil s Putinom, Harrisovú s Trumpom

WASHINGTON / Breptami a slovnými zakopnutiami na včerajšej tlačovej konferencii americký prezident Biden postavil svetové médiá do pozoru. Svoju viceprezidentku Kamalu Harisovú si pomýlil s exprezidentom Trumpom a potom ukrajinského prezidenta Zelenského oslovil menom Putin.

Kritici Joa Bidena a jeho opätovnej kandidatúry na prezidenta majú vodu na mlyn. Niekoľko slovných zakopnutí počas vyše hodinovej tlačovej konferencie je podľa nich ďalším dôkazom, že Biden na druhé volebné obdobie mentálne nemá. Od včera Bidenove pomýlenia rozoberajú svetové médiá...

"Rusko v tejto vojne nezvíťazí. Ukrajina v tejto vojne zvíťazí a my s ňou budeme stáť pri každom jej kroku. Hovoríme to nahlas a zreteľne. Teraz chcem odovzdať slovo prezidentovi Ukrajiny, ktorý má toľko odvahy koľko má aj odhodlania. Dámy a páni, prezident Putin. Prezident Putin? Porazíte prezidenta Putina, prezident Zelenský. Som tak sústredený na porážku Putina, až je to znepokojujúce. Nevadí. Pán prezident," povedal Biden. 

Hoci Biden svoju chybu pri Zelenskom okamžite napravil a pokúsil sa ju dokonca obrátiť na žart, to že si svoju viceprezidentku zmýlil s Trupom už nepostrehol. V sále nastalo napäté ticho. Niektorí politici napriek tomu Bidenove slovné prešľapy nevnímajú ako katastrofu. Podľa nich 81-ročný americký prezident ukázal, že má prehľad o zahranično politickom dianí a na samite NATO bol sústredeným partnerom.

"Takéto pokĺznutia jazyka sa stávajú. Nájdete ich veľa aj u iných, ak ich budete hľadať. No nemenia nič na tom, čo americký prezident povedal v prejave. Naše bezpečnostné partnerstvá sa spájajú a vysielajú jasné gesto, že sa spoločne zaručujeme za bezpečnosť Ukrajiny a chceme jej dať šancu ubrániť sa ruskej agresii," uviedol nemecký kancelár Olaf Scholz.

Mená a štáty americký prezident poplietol tento rok už niekoľkokrát. Britský denník The Guardian publikoval článok, v ktorom všetky Bidenove prešľapy zhrnul. Minulý rok v máji si pomýlil meno juhokorejského prezidenta - na miesto Yoon ho nazval Loon. V júni zasa vtedajšieho britského premiéra Rishiho Sunaka nazval prezidentom. A v tom istom mesiaci povedal v Bielom dome novinárom, že Putin prehráva vojnu v Iráku. No myslel na Ukrajine.

Kritiku za svoju kondíciu Biden počúva už aj od svojich priaznivcov. Napríklad od herca Georga Clooneyho, ktorý ho vyzval aby zo súboja o Biely dom odstúpil. Kritizujú ho aj sponzori. Víťaza amerických prezidentských volieb spoznáme až začiatkom novembra, teraz je už ale jasné, že to bude súboj dvoch najstarších kandidátov v histórii Spojených štátov.

​Bidenove slovné brepty si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie