Skoro jasno
17°
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ 24: Malo by sa dať na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov?
Zdielať na

Exkluzívny prieskum agentúry AKO pre TV JOJ 24: Malo by sa dať na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov?

BRATISLAVA / Respondenti mali uviesť, či by podľa nich budúca vláda mala alebo nemala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov. Z exkluzívneho prieskumu agentúry AKO pre reláciu Volebná encyklopédia Slovenska vyplýva, že väčšina opýtaných (47,8 %) si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov. Z výsledkov plynie, že sem patria najmä najmladší opýtaní, obyvatelia Nitrianskeho, Košického, Banskobystrického a Prešovského kraja a voliči strán Sme rodina, Republika, Koalície OĽANO a priatelia a strán SMER-SD a PS. To, že by budúca vláda nemala navrhnúť zmenu volebného zákona si myslí 41,1 % opýtaných a zvyšok respondentov nevedel alebo nechcel odpovedať.

Odpovede všetkých respondentov: 

Celkom 47,7 % opýtaných si myslí, že budúca vláda by mala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov:
• 20,0 % si myslí, že by určite mala,
• 27,7 % uviedlo, že by asi mala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR
krúžkovať viac ako 4 kandidátov.

Celkom 41,1 %, si myslí, že budúca vláda by nemala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov:
• 15,4 % si myslí, že by určite nemala,
• 25,7 % uviedlo, že by asi nemala navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov.

• 10,5% respondentov nevedelo posúdiť a 0,7% nechcelo odpovedať.

AKO pre JOJ 24

Tí, ktorí si myslia, že budúca vláda by MALA navrhnúť zmenu volebného zákona tak, aby bola možnosť na volebnom lístku do NR SR krúžkovať viac ako 4 kandidátov sú mierne nadpriemerne:
• najmladší opýtaní (18-33 rokov), ale aj ľudia vo veku 50-65 rokov;
• obyvatelia Nitrianskeho, Košického, Banskobystrického a Prešovského kraja;
• občania inej ako slovenskej národnosti;
• voliči strán Sme rodina, Republika, Koalície OĽANO a priatelia a strán SMER-SD a PS.

Odpovede podľa volebných preferencií: 

AKO pre JOJ 24

​​​​​​​​​Odpovede podľa sociodemografických kategórií:

​​​​​​​​​​​​​Agentúra AKO robila telefonický prieskum na vzorke tisíc ľudí starších ako 18 rokov v dňoch 7. – 14. augusta 2023. Respondenti neboli oboznámení s tým, kto je zadávateľ prieskumu.

Pozrite si aktuálny vývoj volebných preferencií podľa merania agentúry AKO: 

Súvisiace články

Najčítanejšie