Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Voľby2022: Spolu 33 starostov ZMO región Jaslovské Bohunice nemá protikandidáta
Zdielať na

Voľby2022: Spolu 33 starostov ZMO región Jaslovské Bohunice nemá protikandidáta

TRNAVA / Takmer v jednej štvrtine zo 146 členských obcí a miest Združenia miest a obcí (ZMO) región JE Jaslovské Bohunice nemá na nadchádzajúce jesenné komunálne voľby súčasný starosta žiadneho protikandidáta. Až v 33 obciach mu tak bude na zvolenie postačovať jeden hlas.

Podľa údajov ZMO, ako informovala TASR vedúca kancelárie Andrea Briestenská, ide o raritnú situáciu a prekvapenie, takýto vysoký počet doteraz nikdy nezaznamenali. "Sú to starostovia, ktorí majú za sebou aj niekoľko volebných období, nováčikovia sa zase vo funkcii pravdepodobne osvedčili, keď ich nemá záujem nikto nahrádzať," uviedla Briestenská. Spolu na starostovské a primátorské kreslá v rámci ZMO kandiduje 353 záujemcov, z toho je 107 žien.

Na 1077 miest obecných a mestských zastupiteľstiev členských samospráv ZMO je zaregistrovaných 1928 kandidátov. Aj tu je viacero obcí, kde sa počet záujemcov zhoduje s počtom poslaneckých postov a poslanci sú "vopred zvolení". "Sú to napríklad Tekoľdany, Krakovany, Brestovany, Červeník, Šintava, Prievaly, Žlkovce či Dechtice," uviedla Briestenská.

ZMO región JE Jaslovské Bohunice združuje obce a mestá v okruhu 30 kilometrov okolo atómovej elektrárne z okresov Trnava, Hlohovec, Piešťany, Myjava, Galanta, Nitra a Nové Mesto nad Váhom.

Súvisiace články

Najčítanejšie