Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Župani kritizujú rezidenčný program pre pediatrov, o ich nedostatku hovorí aj Prokopová
Zdielať na

Župani kritizujú rezidenčný program pre pediatrov, o ich nedostatku hovorí aj Prokopová

BRATISLAVA / Kritika pozastavenia prijímania nových rezidentov v niektorých odboroch a zásahy ministerstva zdravotníctva do rezidentského štúdia. Župani čelia sťažnostiam na nedostatok pediatrov v ich krajoch.

Podľa riaditeľa odboru zdravotníctva Bratislavského kraja Tomáša Szalaya je jedným z problémov práve pozastavenie rezidenčného programu pre pediatrov zo strany štátu.

V najohrozenejšom okrese Bratislavského kraja – v Malackách chýba 18 pediatrov. "Už dnes nám v rámci Banskobystrického samosprávneho kraja chýba 12 pediatrov. Je tu 14-tisíc malých pacientov, ktorí nedokážu mať včasnú ambulantnú starostlivosť alebo musia dochádzať ďaleko," upozornil banskobystrický župan Ondrej Lunter.

Ministerstvo prijalo v súvislosti so štúdiom nevýhodné legislatívne úpravy na základe návrhu Lekárskeho odborového združenia, ktoré vopred neboli komunikované. Poukazujú najmä na fakt, že lekári sa môžu zamestnať len v nemocnici.

Kritizuje aj Prokopová

Pozastavenie rezidentského programu pre pediatrov považuje za smutné aj hlavná odborníčka rezortu zdravotníctva pre detské lekárstvo Elena Prokopová. Upozornila na aktuálny nedostatok pediatrov. Podotkla, že rezidentské štúdium bolo podstatným opatrením pri reforme primárnej starostlivosti. "Rezidentský program znamená, že vieme v čo v najkratšom čase vzdelať pediatra, aby bol schopný a použiteľný v systéme," vysvetlila.

Vo videách nájdete celé vyjadrenia odborníkov.

​Lengvarský hovorí o náprave

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský pred stredajším rokovaním vlády povedal, že rezidentské štúdium pre pediatrov bude po úprave naďalej fungovať od októbra. Lekári sa budú môcť prihlásiť do rezidentského štúdia všetkých odborov. Predchádzať tomu má odborná diskusia a úprava systému. Minister doplnil, že zrušili jeden termín pre pediatrov vo februári, ktorý sa nevyužíval.

Súvisiace články

Najčítanejšie