Jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Štúdio 24: Obrovská trauma v spoločnosti
Zdielať na

Štúdio 24: Obrovská trauma v spoločnosti

BRATISLAVA / Najhorší masový vrah v dejinách Česka zabil včera v Prahe 14 ľudí a 25 zranil. Nakoniec obrátil zbraň aj proti sebe. V tejto chvíli to vyzerá tak, že streľba na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej bola činom osamelého strelca, nejde teda o medzinárodný terorizmus, uviedol český premiér Petr Fiala. V Štúdiu 24 sme sa spojili s psychológom Marekom Madrom.

Podľa psychológa znásobuje mediálne zdieľanie dopad strelcovho činu, keďže sa to môže dostať do povedomia ďalších podobných individuálov. Preto chce upozorniť na to, aby sme nezdieľali informácie o ňom, ale o obetiach tragickej streľby a aby sme ako spoločnosť odmietali tieto činy. Na strelcove psychické problémy podľa Madra dlhodobo nikto nereagoval. "Je to mimochodom fenomén, ktorý sa v životoch mladých ľudí prehlbuje po pandémii a je to následok toho, ako dlhodobo naša spoločnosť nedokáže reagovať na každodenné problémy mladých ľudí a ich prežívania," dodal. 

Zároveň dáva do pozornosti, aby sme si toho konanie nepredstavili tak, že strelec sa ráno zobudil a rozhodol sa, že ide vykonať takúto vec. Je to dlhodobo premyslené, je to odpoveďou na jeho zážitky a skúsenosti, na to že má skúsenosť s bagatelizovaním jeho vlastných problémov. Že veľmi často sa to spája s predchádzajúcimi traumatickými skúsenosťami ako napríklad so šikanou, ktorú škola neriešila," doplnil

Tiež vyzdvihuje význam sociálnych sietí, na ktorých si ľudia s týmito problémami vedia nájsť komunitu, ktorá ich počúva, pričom tam nie sú žiadne zábrany, keďže online svet nemá žiadne bariéry. A práve komunita so sociálnych sietí môže ich správanie legitimizovať a podporovať. A to im následne dodáva odvahu spáchať takýto čin.

Súvisiace články

Najčítanejšie