Polojasno
12°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Ruská ofenzíva tento mesiac? Predlžujú USA konflikt? V Štúdiu JOJ 24 generál Šedivý
Zdielať na

Ruská ofenzíva tento mesiac? Predlžujú USA konflikt? V Štúdiu JOJ 24 generál Šedivý

BRATISLAVA / Situácia na vojnovej Ukrajine sa javí ako zo dňa na deň vážnejšia. Všetko sme rozobrali v Štúdiu JOJ 24 s armádnym generálom Jiřím Šedivým. Situácia na Ukrajine je aj naďalej mimoriadne vážna. Rusko sa najnovšie pripravuje na novú ofenzívu. Tá môže začať už v polovici alebo koncom tohto mesiaca.

Ruský minister obrany Sergej Šojgu vyhlásil, že dodávky zbraní Ukrajine zaťahujú krajiny NATO do konfliktu a môžu viesť k „nepredvídateľnému“ vystupňovaniu napätia. USA a ich spojenci sa podľa neho usilujú čo najviac predĺžiť konflikt.

Ukrajinský generálny štáb informuje o preskupovaní ruských síl s cieľom sústrediť útočné operácie na východe krajiny, konkrétne v okolí miest Lyman, Kupjansk, Avdijivka aj Bachmut. V uplynulých hodinách sa Ukrajincom podarilo odrážať útoky v Luhanskej aj Doneckej oblasti. Podľa generálneho štábu sa Rusi snažia dobyť zvyšné časti Doneckej oblasti, ktoré sú stále v rukách ukrajinských obrancov. Americký inštitút pre výskum vojny odhaduje, že Rusko sa pripravuje na rozsiahlu ofenzívu na východe, ktorá by sa mohla začať v polovici, alebo ku koncu februára.

Ako vidí situáciu generál Šedivý, sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie