Skoro jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
O premnožených diviakoch v Štúdiu JOJ 24: Najväčším problémom sú opustené záhrady
Zdielať na

O premnožených diviakoch v Štúdiu JOJ 24: Najväčším problémom sú opustené záhrady

BRATISLAVA / Premnožené diviaky sa v Bratislave bežne nachádzajú v okolí Koliby. Vyskytli sa však už aj pri Slovenskom národnom divadle či v Karlovej Vsi. Najnovšie bežal v noci centrom hlavného mesta diviak popri električkovom koľajisku.

Hlásenia o zranení občanov alebo spôsobení škody na majetku polícia zatiaľ neeviduje. Verejnosť vyzvala, aby sa v podobných prípadoch ľudia nepokúšali zviera svojpomocne odchytiť.

O problematike diviakov sa v Štúdiu JOJ 24 rozprávala kolegyňa Nikol Richterová so svojim hosťom, bol to riaditeľ Mestských lesov v Bratislave Marek Páva.

"Vnútri lesov je to podobné ako minulé roky. Čo ale bol veľký problém posledného roka, sú diviaky, ktoré prenikajú do centra mesta. Nie je to však nič nové, podobné incidenty boli aj pred desiatimi rokmi. Dnes sa o tom viac vie aj vďaka sociálnym sieťam," opísal Páva.

"Prostredníctvom poľovníkov môžeme konať a tlmiť populáciu len na území lesných pozemkov. Je nepredstaviteľné strieľať na sídlisku. Je to aj nebezpečné a zakázané zákonom. V meste nám s odchytom diviakov do klietok pomáhajú veterinári," dodal.

"Najväčším problémom je fakt, že diviaky sa sťahujú do opustených záhrad a vinohradov, kde majú veľa potravy. Tu zostávajú cez deň a v noci ich láka pach odpadkov," vysvetlil Páva z Mestských lesov. 

Čo robiť, keď stretnú obyvatelia v meste diviaka? Prečo sú v Bratislave a okolí diviaky premnožené? Ako si s diviakmi dokážu poradiť v iných mestách na svete? Pozrite si celé video.

Súvisiace články

Najčítanejšie