Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Najzávažnejšie zlyhanie ministerstva? Toto povedal v Štúdiu JOJ 24 šéf Najvyššieho kontrolného úradu
Zdielať na

Najzávažnejšie zlyhanie ministerstva? Toto povedal v Štúdiu JOJ 24 šéf Najvyššieho kontrolného úradu

BRATISLAVA / Ministerstvo zdravotníctva zlyháva pri riadení strategických priorít a problémy vo verejnom zdravotníctve sa stále nabaľujú. To tvrdí Najvyšší kontrolný úrad Slovenskej republiky, pričom vychádza z minuloročných kontrol zameraných na elektronizáciu zdravotníctva a jednej kontroly, ktorá sa týkala hospodárenia záchranných služieb v Bratislave a Košiciach. Tie sú najväčšie na Slovensku.

O závažných zisteniach týkajúcich sa zdravotníctva informoval NKÚ najvyšších ústavných činiteľov. V Štúdiu JOJ 24 o zisteniach rozprával predseda úradu Ľubomír Andrassy.

"To najzávažnejšie zlyhanie rezortu zdravotníctva súvisí s tým, že ministerstvo nie je strategicky riadené. Nie sú tam zadefinované ciele, predstavitelia nemajú zadefinované, koľko financií potrebujú, aby naplnili ústavné právo každého pacienta, čo je právo na bezplatnú zdravotnú starostlivosť. Najhoršie konštatovanie je, že za ostatých 30 rokov sme mali na poste šéfa rezortu zdravotníctva osemnástich ministrov," vyhlásil Andrassy v Štúdiu JOJ 24.

Šéf NKU spresnil, že medzi najväčšími problémami je nielen častá zmena ministrov. K predkladaniu dôležitých zákonov dochádza pred koncom volebného obdobia. "Nemôžeme zostať na týchto odvodoch, ktoré nám dokážu vygenerovať približne sedem miliónov eur. Ak ich nevieme navýšiť, musíme povedať, čo bude občan dostávať hradené v rámci zdravotného poistenia, čo si bude musieť zaplatiť," upozornil Andrassy.

"Pozerali sme sa, ako využívajú verejné zdroje, či nakladanie s financiami je zákonné a transparentné. V prípade súťaže na sanitky je veľké podozrenie z netransparentného konania. Naše zistenia sme posunuli orgánom činným v trestnom konaní," opísal šéf NKÚ.

Dá sa systém e-Zdravie, ktorý stále vyše 100 miliónov, ešte opravovať a dopĺňať alebo radšej vytvoriť nový systém, ktorý by mal menšiu chybovosť? V akom stave je toľko propagovaná digitalizácia a elektronizácia? A ako to vyzerá so systémom DRG? Ako dopadli kontroly v záchranných službách, pri ktorých je aj podozrenie na nedodržiavanie Zákonníka práce? Môže na Slovensku zlyhať ambulantný sektor? Dozviete sa vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie