Jasno
10°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Analýzy 24: Čo povedali o zdravotníctve a výstavbe nemocníc Michal Štofko a Oskar Dvořák
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy 24: Čo povedali o zdravotníctve a výstavbe nemocníc Michal Štofko a Oskar Dvořák

BRATISLAVA / Relácia Analýzy 24 sa venovala výstavbe nových nemocníc a ďalším témam slovenského zdravotníctva. Moderátorka JOJ 24 Lucia Stráňavová v štúdiu privítala štátneho tajomníka ministerstva zdravotníctva Michala Štofka a poslanca Národnej Rady za Progresívne Slovensko Oskara Dvořáka.

Podľa Michala Štofka sa štúdia na Rázsochy robila v roku 2017 a podmienky sa zmenili - postavila sa nemocnica Bory. Projektová dokumentácia na Rázsochy sa použije v Ružinove a aj na NÚDCH. "V Ružinove nie sme v bode nula a použijú sa už existujúce medicínske plány."

"Nemocnica v Ružinove by mala byť hotová 2031, čím sa výrazne neodlišuje od termínu dokončenia Rázsoch, NÚDCH ide novým procesom a chceli by sme ho mať hotový v 2032."

Dodáva, že bolo málo času na rozhodnutie, preto bol ten proces veľmi rýchly. Diskusia bude ešte prebiehať.

"Počas tejto vlády sa tento projekt budeme snažiť dokopať čo najďalej, aby ďalšie vlády mohli pokračovať. Nezachytil som, že by niekto kritizoval lokalitu Ružinov, len proces."

Ozrejmil aj získanie zdrojov na výstavbu. "Tvrdo diskutujeme s MF SR o financovaní, tých zdrojov by malo byť viac a rozhodnutie by malo byť možno do niekoľkých týždňov."

Spomenul aj problém s pediatrami s tým, že situáciu v Trenčíne riešia (podaných je 60 výpovedí). "Jedným z riešením pediatrov je to, že presúvame niektoré kompetencie aj nižšie úrovne, pripravujeme triáž."

"Naša právna analýza tvrdí, že vykúpené pozemky na Rázsochách sú viazané na zdravotné zariadenie, nie na konkrétnu univerzitnú nemocnicu, takže nemal by byť problém s bývalými vlastníkmi. Čakáme na finálnu analýzu."

Vyjadril sa aj k pandemickej zmluve. "Kotlár nebol v Ženeve v čase, keď WHO rozhodovalo o medzinárodných zdravotníckych predpisoch. SR malo niekoľko pripomienok. Chyba nastala aj na strane WHO, pretože rezolúcia sa pripravovala už počas rokovania. Mali sme desiatky pripomienok, bolo tam veľa ustanovení, ktorí vyslovene nesúviseli so zdravotníckymi záležitosťami. Náš krok nezabrzdil globálny konsenzus."

"Využili sme len legitímny nástroj, ktorý využívajú aj iné krajiny, neprijali sme len technické pripomienky."

Podľa Oskara Dvořáka je sága Rázsoch zlyhanie nielen tejto vlády, ale aj tých minulých. "Rázsochy boli najbližšie k dokončeniu a boli sme pred výkopovými prácami. Teraz ideme od nuly. Nemocnica v Ružinove nie je nová, ale je to len dokončenie a nebude komplexná. Pacient nedostane novú nemocnicu tak skoro a nebude všetko pokope."

"Nevieme nič o financovaní, nemáme plán, ak nebude schválená legislatíva, nevieme, čo so zimným štadiónom, ktorý sa musí búrať - mestská časť chce nový a nemáme časový harmonogram."

"Takýto veľký projekt nezvládne jedna vláda, preto by vláda mala hľadať širokú odbornú, ale aj politickú verejnosť, to sa nedeje."

Dodal, že sa bojí, že problémy, ktoré sme riešili na Rázsochách, sa len presunú do Ružinova.

"Chcel by som od vlády počuť jasné záväzky o financovaní a vyriešení problémov."

Vyjadril sa tiež k problému s pediatrami. "Valí sa na nás veľká pediatrická kríza a súčasná vláda to rieši neskoro a nedostatočne - riešime len pohotovosti, nie ambulancie a chýbajúce stovky pediatrov."

"Riziká spojená s pozemkami na Rázsochách vnímam ako to najmenšie, väčšie riziko je v tom, že zrazu tam ideme stavať úplne inú nemocnicu."

"Štúdia uskutočniteľnosti môže kľudne povedať, že NÚDCH na mieste Rázsoch nie je dobrý nápad."

Spomenul aj naše konanie na pôde WHO. "Veľa krajín malo technické pripomienky, ale žiadna si neurobila takú hanbu na WHO ako my. Nás zastupoval človek, ktorý hovorí o turborakovine, biologických satanistických základniach. Účasť Kotlára je už politická záležitosť. Dolinková sa mala zastať zdravotníkov, vedcov a zdravý rozum."

"Kotlár je výsmech všetkým odborníkom, ktorí bojovali proti Covidu v prvej línii."

Zdielať na

Najčítanejšie