Zatiahnuté
15°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Analýzy 24: Čo povedali o budúcnosti politiky a o reedukačných centrách Marián Leško a Alžbeta Štofková Dianovská
Zdielať na

Analýzy 24: Čo povedali o budúcnosti politiky a o reedukačných centrách Marián Leško a Alžbeta Štofková Dianovská

BRATISLAVA / Do relácie Analýzy 24 prijal pozvanie spolupracovník Denníka N Marián Leško. Rozprávali sa o budúcnosti politiky. V druhej časti moderátorka JOJ 24 pozvala do štúdia školskú inšpektorku Alžbetu Štofkovú Dianovskú. Na čo upozorňuje školská inšpekcia?

Marián Leško uviedol, že vláda rezignovala na to, aby ponúkla do funkcií osoby, ktoré nie sú priateľné aj pre ich voličov. "Nezaujíma ich ani to, čo si myslia ich nevoliči."

"Nominácia Gašpara na šéfa SiS len prehĺbi nedôveru zahraničných partnerov Je pravdepodobné, že sa bude zneužívať," povedal v relácii Analýzy 24.

Prezidentka bude podľa neho veľmi zvažovať, či vymenuje Gašpara. "Mala by si prehrať všetky dialógy z poľovníckej chaty."

Marián Leško povedal, že odvolanie Mikasa je prejav personálnej pomsty voči predstaviteľom bývalej vlády.

Keby vláda bola presvedčená o tom, že novela trestného zákona je v poriadku a skutočne pomôže, tak by ho Fico podľa Mariána Leška nezdržoval a chcú zabrániť tomu, aby sa k tomu ústavný súd vyjadril ešte pred účinnosťou. "To že Fico žiada prezidentku, aby vrátila trestný zákon do NR SR pre premlčacie doby je blud, nič by to nezmenilo na charaktere zákona."

"Atmosféra v spoločnosti je podobná ako v 90. rokoch za Mečiara, ide o podstatu demokratického štátu alebo budeme ako Maďarsko", povedal a dodal, že ak nám zastavia eurofondy, tak Slovensko z vlastných zdrojov nedokáže vyprodukovať také zdroje, ako potrebuje. "Bolo by to samopoškodzovanie, ak niekto uprednostní osobné záujmy pred krajinou."

Prezidentské voľby budú podľa Leška signálom, kto má väčšinu. "Štáb Pellegríniho si už vyhodnotil, že účasť v debatách mu môže uškodiť."

Školská inšpektorka Štofková uviedla, že naše správy o reedukačných centrách sa prekrývajú so správou GP.

Povedala, že v 3 centrách našli 7 nekvalifikovaných vychovávateľov a nemali ani teoretický predpoklad zvládať tieto deti. "Chýbajú psychológovia."

"Miestnosti, tzv. izolačky, sa používali na odvšivenie detí, zvonček na privolanie pomoci bol nefunkčný" povedala.

Cestou je podľa inšpektorky špecializácia zariadení podľa diagnóz.

"Pri súkromných školách sme zistili, že zriaďovateľ a riaditeľ je tá istá osoba, čo je netransparentné, keďže kontroluje sám seba," informovala Štofková. "Potrebujeme zmeniť zákon tak, aby zriaďovateľ a riaditeľ nebola tá istá osoba, nemáme ošetrené ani to, že by to nemala byť fyzická osoba - stáva sa, že zriaďovateľom veľkej súkromnej školy, ktorá poberá státisicové dotácie je tá istá osoba, ako riaditeľ."

Inšpektorka povedala, že v boji so šikanou robia školy málo. "Chýba nám 30% inšpektorov, ich ocenenie je výrazne nižšie ako učiteľov," dodala Štofková.

Celé rozhovory nájdete v článku:

Súvisiace články

Najčítanejšie