Jasno
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Analýzy Na hrane: Čo povedali o kultúre Marek Maďarič a Martin Bútora
Zdielať na

Analýzy Na hrane: Čo povedali o kultúre Marek Maďarič a Martin Bútora

BRATISLAVA / Do relácie Analýzy Na hrane s Janou Krescanko Dibákovou prišiel exminister kultúry Marek Maďarič a sociológ Martin Bútora.

Marek Maďarič uviedol, že ak sa minister cíti byť súčasťou kultúry, taká mohutná výzva na jeho odstúpenie ním musí zatriasť. "Musel by revidovať veci, ktorými dal priestor na takúto výzvu. Predpokladám, že podstatná časť petície pochádza od ľudí z kultúry a tých, čo ju konzumujú. Ak sa necíti byť súčasťou kultúry, môže sa na to vykašľať."

"Na jednej strane je ešte predčasné hodnotiť, ale na druhej strane ona sa ani ministerkou nemala stať, nebola vôbec pripravená," vyjadril sa Maďarič. "Minister by napríklad nemal vstupovať do obsahu kultúry, nemal by hovoriť, aké obrazy by mali visieť v galériách. O tom, čo by malo byť podporené, by nemali rozhodovať politici."

Bývalý minister kultúry povedal, že je predčasné hovoriť o normalizácii kultúry, ale len o nekompetentnosti. "Aktuálne hovoríme o vstupe politiky do kultúry a vtláča do nej svoje politické názory, čo by sa nemalo diať."

"Nemyslím si, že u nás je tradičná kultúra na okraji podpory, na vedľajšej koľaji. Nie som zástanca sankcií na ruskú kultúru, ale v čase vojny by sme nemali udržiavať kontakty s oficiálnymi ruskými kultúrnymi inštitúciami," dodal.

Maďarič si nemyslí, že bude ovplyvnená dramaturgia SND či Košického divadla. "Slovenská spoločnosť je hlboko rozdelená s hlbokou priekopou. Ani jeden politický tábor nie je spokojný. Spokojná však nie je ani druhá strana - koaliční voliči."

Konšpirácie sú podľa bývalého ministra celosvetová realita, problém nemá len Slovensko. Cestou je podľa neho dobrá práca mainstreamových médií. "Bojím sa, že RTVS príde na rad po prezidentských voľbách, v prvom kroku sa budú snažiť odstrániť vedenie a nastolenie štátnej TV. Bude to ďalší zápas v našej spločnosti," dodal Maďarič.

"Prezidentka by sa mala obrátiť v súvislosti s novelou trestného zákona obrátiť na Ústavný súd," uviedol sociológ Martin Bútora. "Naša spoločnosť ide dozadu a pripomína to časy Mečiara - zvyknite si, je po voľbách. Po 100 dňoch cítim nástup mečiarových časov."

To, kde budeme po 4 rokoch tejto vlády bude podľa Bútoru záležať na spoločnosti, na strane Hlas, ale aj EÚ. "Dostávame sa na okraj EÚ."

"V kontexte amerických volieb bude dôležité, ako sa Európe zmobilizuje pri podpore Ukrajiny, ak sa pomoc z USA zastaví, ak vyhrá Trump," dodal Martin Bútora.

Súvisiace články

Najčítanejšie