Jasno
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Na hrane: Čo povedali o trestnom zákone Boris Susko a Irena Bihariová
Zdielať na

Na hrane: Čo povedali o trestnom zákone Boris Susko a Irena Bihariová

BRATISLAVA / Novela Trestného zákona bola koaličnými poslancami schválená, dostane korupcia krídla? Prečo sa kráti doba premlčania pri veľkých kauzách, ale aj pri znásilnení? O tom, čo sa odhlasovalo v parlamente sme rozoberali v exkluzívnom rozhovore s ministrom spravodlivosti Borisom Suskom (Smer-SD) a v štúdiu s poslankyňou Irenou Bihariovou (PS).

Irena Bihariová sa vyjadrila k aktuálnej situácie. "V tomto trestnom zákone je toľko zlých veci, že ústavný súd by mohol konať aj neštandardne."

Podľa nej je to koktail katastrofálnych prvkov, ktorý nemôže priniesť nič dobré. "Neexistujú dôvody na rušenie UŠP a ide sa pomáhať ľuďom blízkych koalícii."

Uvidela aj to, že celá novela je o preklopení práv v prospech páchateľa.

Irena Bihariová uviedla, že súhlasí s tým, aby jasne upravili inštitút spolupracujúcich obvinených.

Boris Susko sa v rozhovore vyjadril, že po prijatí kódexov bude Slovensko lepšie a spravodlivejšie pre všetkých občanov "Účelom trestu nemá byť zatváranie do basy, ak je niekto vo výkone trestu viac ako 5 rokov, stáva sa nezačleniteľný do spoločnosti."

Odstrašujúce momenty v trestnom zákone podľa neho nefungujú.

Vyjadril sa, že premlčacie lehoty sú dostatočné a harmonizujeme ich s okolitými štátmi a ITP bude možné nasadiť v prípadoch korupcie.

"Ak dostanem podnet, budem sa venovať prípadom Slobodníka, Makoa či Imrezceho ich dohodám o vine a treste," dodal Susko

"Sadzby za drogy ostali, znížili sme množstvá, ktoré môže mať páchateľ pri sebe pre vlastnú potrebu," vyjadril sa Susko k sadzbám. 20 kg sušených drog, ktoré sa našli u pána. "Šipoša, je už skutočne veľa a mohol privodiť smrť aj iným osobám," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie