Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Analýzy Na hrane: Čo hovorili o volebnej kampani a trestnom zákone Bubánová a Ďurka
Zdielať na
Správy JOJ 24

Analýzy Na hrane: Čo hovorili o volebnej kampani a trestnom zákone Bubánová a Ďurka

BRATISLAVA / Hosťami relácie Na hrane boli marketingová tvár Simona Bubánová a bývalý šéf NAKA Ľubomír Daňko. V prvej časti sa relácia venovala volebnej kampani pred prezidentskými voľbami a v druhej časti bola témou novela Trestného zákona.

Podľa Bubánovej je rozdielny elektorát v Bratislave, v ostatných mestách a tiež na vidieku. "Odhadujem veľmi slušnú a vysokú účasť."

Oznámenie Matovičovej kandidatúry vníma ako najvyostrenejší bod kampane. Matovičove kroky budú podľa nej v neprospech Slovenska.

Pellegriniho označila v rámci celej koalície ako najpokojnejšieho a jeho slogan za najviac kredibilný.

Podľa nej boli videá kandidáta Ivana Korčoka o podržtaške v poriadku, pričom nepôsobili dehonestujúco, ako napríklad útoky Danka a Matoviča.

Vyjadrila sa aj k účasti na predvolebných debatách. "Neúčasť vo veľkých predvolebných debatách môže byť pre Pellegriniho racionálne rozhodnutie."

V nadchádzajúcich voľbách budú podľa Bubánovej hrať dôležitú úlohu sociálne siete. 

Dôležité sú podľa nej aj hodnoty, pričom dodala, že kandidát, ktorý je gej alebo lesba, môže byť v našej spoločnosti problém.

Podľa Ďurku sa kauzy Daniela Tupého nedotkne jej premlčanie, keďže už musí rozhodnúť len súd. "Polícia urobila maximum."

Vyjadril sa aj k útokom na vyšetrovateľov. "Mrzí ma, že policajti sú osočovaní a zatiaľ sa nepotvrdilo nič, čo tvrdí súčasná koalícia." Dodal, že vládnu brožúru o vyšetrovaniach nečítal.

K novele Trestného zákona pripomenul, že drobná kriminalita v podstate nebude trestná a dal za príklad 'horalkové krádeže'." "Naša pozornosť by sa mala venovať sofistikovanej ekonomickej trestnej činnosti."

Podľa neho je trojročná premlčacia doba príliš krátka a smiešna, keďže skracovanie premlčacej doby sa týka aj násilných trestných činov ako znásilnenie či neúmyselné zabitie.

Spomenul aj tresty za korupciu. "Na Slovensku nemáme korupciu v hodnote 650 000 a vyššie, čiže reálne budú hroziť nízke tresty. Veľmi ťažko budeme nútiť ľudí, aby vrátili to, čo ukradli."

Za problém označil aj to, že sa nebudú môcť používať odpočúvacie zariadenia, čo bude problém hlavne pri ekonomických trestných činoch. Inštitút kajúcnika je podľa neho nevyhnutný pre vyšetrovanie.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie