Jasno
10°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
V parlamente chcú schváliť pravidlá správania sa. Matovič odkazuje, že sa nezmení
Zdielať na

V parlamente chcú schváliť pravidlá správania sa. Matovič odkazuje, že sa nezmení

BRATISLAVA / Hádky, osočovanie, vulgarizmy, hanobenie určitých skupín obyvateľstva, bitky, či alkohol. Aj to je obraz slovenského parlamentu. Zabrániť by tomu mal etický kódex poslanca, ktorý v rokovacom poriadku Národnej rady SR absentuje. Pritom kódex by mal slúžiť na boj s korupciou a nie na záležitosti, ktoré sú súčasťou školských poriadkov pre deti.

"Školský poriadok usmerňuje základné princípy správania sa na vyučovaní, v priestoroch školy, počas prestávok aj po vyučovaní. Že ľudia sa neosočujú," konštatovala  zástupkyňa riaditeľa z Gymnázia Novomeského v Bratislave Natália Zajačeková.

Etické kódexy poslanca v niektorých mestách, ale aj Európskom parlamente sa zaoberajú primárne tým, aby ani náznakom nevzniklo podozrenie z korupčného správania alebo vplyvu od lobistických skupín. Náš kódex sa má zaoberať tým, aby sa poslanci správali slušne. "Ten etický kódex by mal obsahovať správanie poslancov v pléne aj mimo, verbálne, žiaľ, aj fyzické prejavy ich správania," reagoval poslanec Martin Dubéci. 

Pravidlá slušného správania by mali pritom naši zákonodarci poznať ešte z našich školských čias. "Dospelí by mali mať zvládnuté modely správania, či už to nazveme školský poriadok, etický kódex alebo desatoro," poznamenala zástupkyňa Natália Zajačeková. "No je to, samozrejme, na hanbu, že regulovať správanie sa slušných a vzdelaných ľudí je smiešne," vyjadril sa predseda parlamentu Peter Pellegrini. "Im je nepríjemné, keď zlodejovi poviete, že je zlodej, ale nie to, že je sám zlodejom," komentoval situáciu Igor Matovič. "Keďže zasa žijeme v dobe, keď korupcia na najvyšších miestach neexistuje, tak budeme sa zaoberať neslušným správaním," povedal poslanec Ondrej Dostál. "Pokiaľ im to pomôže k tomu, že si prestanú nadávať, biť sa, požívať alkohol, nech je to tá cesta, ale malo by to už byť v tomto veku zvládnuté," konštatovala zástupkyňa Natália Zajačeková. 

Dubéci aj Pellegrini potvrdili, že je v moci Národnej rady porušenia kódexu sankcionovať, no Matovič už naznačil, že jeho správanie to nezmení. "Keď sa tu ide Pellegrini hrať na riaditeľa ZŠ. Takáto falošná politika mne je proti srsti," uviedol Matovič. Etickým kódexom by sa mali poslanci zaoberať v najbližších dňoch. Smutné na celej veci je, že naši ľudom zvolení zástupcovia vôbec nejaký etický kódex potrebujú.

Súvisiace články

Najčítanejšie