Polojasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Spektrum 24 o jednom roku (takmer) na Marse
Zdielať na

Spektrum 24 o jednom roku (takmer) na Marse

BRATISLAVA / Chceli by ste si vyskúšať ročný pobyt na Marse? Takúto možnosť už onedlho dostane štvorica marsonautov. Aj keď budú od červenej planéty vzdialení milióny kilometrov, zažijú podobné podmienky ako na Marse. Cieľom simulovanej misie NASA je zistiť, aký vplyv bude mať pobyt na červenej planéte napríklad na ľudskú psychiku. Posádka bude mať obmedzené zdroje jedla a čakajú na ňu mnohé vedecké experimenty.

Komunikácia „so Zemou“ bude oneskorená o niekoľko desiatok minút, keďže aj v skutočnosti by signál putoval z Marsu na Zem istý čas. Simuláciu má umocniť virtuálna realita, ktorá umožní marsonautom prechádzať sa po červenej planéte.

Zaujímavá je aj samotná základňa, v ktorej marsonauti strávia 12 mesiacov, keďže bola vytvorená pomocou 3D tlače. Takýmto spôsobom by sme v budúcnosti mohli stavať budovy aj priamo na Marse. O podrobnostiach misie CHAPEA sa Ján Mečiar rozprával s astrobiologičkou a marsonautkou Michaelou Musilovou, ktorá už velila desiatkam podobných simulovaných misií.

Súvisiace články

Najčítanejšie