Zatiahnuté
10°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Spektrum 24 o tom, že aj explózia rakety krátko po štarte sa dá považovať za úspech
Zdielať na

Spektrum 24 o tom, že aj explózia rakety krátko po štarte sa dá považovať za úspech

BRATISLAVA / 20. apríla sa uskutočnil prvý testovací let obrovskej rakety Starship, ktorá má priniesť revolúciu do vesmírnej dopravy. Skončilo sa to ohnivou guľou na oblohe, no aj neúspešný testovací let je veľkým úspechom, keďže priniesol cenné dáta.

Výbuch nastal štyri minúty po štarte, krátko po tom, ako sa mala oddeliť nosná raketa. Spoločnosť SpaceX uviedla, že technici budú teraz vyhodnocovať dáta, aby pripravili ďalší testovací let. Ten by podľa zakladateľa spoločnosti Elona Muska mohol prísť v krátkej dobe. Kým prvý pokus o štart na poslednú chvíľu odvolali pre problémy pri plnení paliva, pri druhom pokuse už prebehol plnohodnotný odpočet, hoci s krátkou technickou pauzou tesne pred koncom.

Išlo o prvý testovací let, pri ktorom sa nosná raketa Super Heavy a kozmická loď Starship vzniesli do vzduchu spoločne. Dostali sa do maximálnej výšky 39 kilometrov a dosiahli rýchlosť približne 2100 kilometrov za hodinu. O podrobnostiach testovacieho letu sa Ján Mečiar rozprával s astronómom Jiřím Šilhom z Fakulty matematiky, fyziky a informatiky UK v Bratislave.

Súvisiace články

Najčítanejšie