Polojasno
12°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Minister Vlčan pre JOJ 24: Obilie dovezené z Ukrajiny obsahuje nebezpečné látky
Zdielať na

Minister Vlčan pre JOJ 24: Obilie dovezené z Ukrajiny obsahuje nebezpečné látky

BRATISLAVA / 1500-tonová legálna zásielka obilia z Ukrajiny v mlyne v Kolárove obsahuje nebezpečnú látku, a preto ju musia spáliť. V televízii JOJ 24 to dnes exkluzívne oznámil minister pôdohospodárstva Samuel Vlčan. Zároveň nariadil sprísnenie pravidiel narábania s ukrajinským obilím.

Pre lepšiu predstavivosť - ide o zhruba 65 plných kamiónov pšenice. Minister naznačil nepríjemné indície už v stredu, a dnes ich upresnil. "Žiaľ, potvrdilo sa, že ide o nebezpečnú koncentráciu, ide o látku chlórpyrifos, ktorá je v Európskej únii zakázaná," uviedol Vlčan. Okrem likvidácie dotyčnej šarže budú naše úrady intenzívne kontrolovať všetky vzorky ukrajinskej pšenice všade na Slovensku. "Samozrejme, zintenzívnime aj kontrolu produktov, ktoré boli z akejkoľvek ukrajinskej pšenice vyrobené," povedal Vlčan. 

Čosi podobné sa zrejme dalo očakávať. Na Ukrajine totiž neplatia také prísne normy, ako v Európskej únii, a aj preto je tamojšie obilie výrazne lacnejšie. A hoci bolo primárne určené pre chudobnú Afriku, časť z neho končí aj u nás. A pritom, Slovensko nie je odkázané na dovoz obilia - naši farmári ho totiž pravidelne dokážu dopestovať dostatok, a je kvalitné. "A musíme ešte aj vyvážať tretinu pšenice do iných krajín," dodal Miroslav Štefček, podpredseda Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. 

Úrady, samozrejme, robia dlhodobo kontroly obilia, vrátane ukrajinského, a to veľmi podrobne. "Obsah mykotoxínov, pesticídov, ťažkých kovov, fyzikálno-chemické vyšetrenia vrátane škodcov, robili sme u niektorých vzoriek aj radiačné vyšetrenie," vysvetlil riaditeľ Štátnej potravinovej a veterinárnej správy Jozef Bíreš. 

Ešte pred Veľkou nocou sa do kontrolnej spolupráce rôznymi formami zapojili aj colníci. "Daňových povinností priekopníkov, ktorí nakupujú lacné obilie a následne za draho, za európske ceny predávajú," doplnil šéf finančnej správy Jiří Žežulka. Minister zároveň potvrdil, že múka, ktorá je aktuálne v rôznych predajniach, je absolútne v poriadku.

Celý rozhovor v rámci Štúdia 24 si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie