Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Viete, ako sa rozprávať s tínedžerom, aby vás naozaj počúval? V relácii Analýzy 24 odpovie psychologička
Zdielať na

Viete, ako sa rozprávať s tínedžerom, aby vás naozaj počúval? V relácii Analýzy 24 odpovie psychologička

BRATISLAVA / Ako hovoriť s teenagermi tak, aby nás počúvali? Majú to dnešný teenageri ťažšie ako generácie pred nimi? Treba obmedzovať sociálne siete a kontrolovať telefón? Ako ich motivovať? Pomôže trest? Aké vreckové potrebujú? Aj o tom sa v relácii JOJ 24 Analýzy 24 rozprávala moderátorka Barbora Jánošová s hostkou, ktorou bola Zuzana Juráneková, odborná pracovníčka internetovej poradne IPčko.

Upozornila, že súčasní mladí sú generáciou, ktorá nezažila offline svet a je online stále, vie, že v ich online svete sa stále niečo deje. Napriek tomu, že sú obklopení follovermi a priateľmi na Facebooku, cítia sa osamelí. Ako je to možné? "Pocit osamelosti je top téma. Je to tým, že musia podávať výkony. Ich hodnota sa nemeria tým, že sú, ale aké majú známky, čo dosiahnu v športe, koľko majú lajkov - je to provýkonné," povedala Zuzana Juráneková v relácii Analýzy 24.

Mladí sa naučili plniť očakávania voči rodičom, učiteľom, rovesníkom. "Pred desiatimi rokmi to bolo, že pred kamošmi som tým, kým som. Teraz musia podať výkon pred rovesníkmi, aby ich nevylúčili zo skupiny, aby boli súčasťou niečoho, čo je trend. Aj preto sa zapájajú do rôznych výziev," opísala psychologička.

"Deti musia cítiť, že aj keď spravia chybu, nebudú odsúdené. Pred desiatimi rokmi sa báli trestov za zlú známku, za zlyhanie. Teraz sa neboja trestov, ale boja sa, že budú počuť, ako zlyhali, ako spravili chybu, ako nenaplnili očakávania," povedala Zuzana Juráneková v relácii Analýzy 24.

My ako dospelí by sme mali ukazovať deťom, že robiť chyby je normálne, ale treba sa z toho poučiť, doplnila. Ako sa rozprávať s tínedžerom, aby vás naozaj počúval?

Pozrite si celú reláciu vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie