Jasno
12°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Ruské jadrové zbrane putujú do Bieloruska
Zdielať na

Ruské jadrové zbrane putujú do Bieloruska

Zdroj: SITA

MOSKVA / Rusko rozmiestni v susednom Bielorusku taktické jadrové zbrane, povedal ruský prezident Vladimir Putin. Stalo sa tak po tom, čo Moskva s Minskom uzavrela príslušnú dohodu. Tento čin môžeme vnímať ako reakciu Ruska na oznámenie Británie, ktorá chce na Ukrajinu dodávať protitankové náboje z ochudobneného uránu.

"Nie je na tom nič nezvyčajné. Spojené štáty to robia už desaťročia. Už dávno umiestnili svoje jadrové taktické zbrane na územie spojeneckých krajín, štátov NATO, do šiestich krajín v Európe. Ak ma pamäť neklame, ide o Nemecko, Turecko, Holandsko, Belgicko, Taliansko a Grécko," povedal Putin.

Prezident taktiež uviedol, že k 1. júlu bude dokončená stavba skladovacieho objektu pre jadrové zbrane v Bielorusku, no sklad bude kompletne pod kontrolou Ruska. Rokovania prebiehali aj na žiadosť bieloruského vodcu Alexandra Lukašenka, ktorý o umiestnenie jadrových zbraní stál, a konečné rozhodnutie vraj padlo po britskom oznámení o dodávke protitankových nábojov Ukrajine. Tento typ munície s ochudobneným uránom nie je síce zbraňou hromadného ničenia, ale vytvára rádioaktívny prach, ktorý môže byť veľmi nebezpečný. 

Americké ministerstvo obrany v prvej reakcii uviedlo, že nič nenaznačuje tomu, že by sa Rusko pripravovalo jadrové zbrane použiť. Pentagon tiež nevidí dôvod na úpravu svojej jadrovej zbrojnej stratégie. Situáciu však budú USA naďalej sledovať a sú odhodlané rešpektovať záväzok kolektívnej obrany NATO. 

Taktické jadrové zbrane s menšou výbušnou silou sú určené na využitie na bojisku a nie sú také ničivé ako strategické jadrové zbrane. Analytik Nikolaj Sokol z viedenského Centra pre odzbrojenie a nešírenie jadrových zbraní (VCDNP) agentúre AP povedal, že rozhodnutie o rozmiestnení jadrových zbraní v Bielorusku je pre Rusko významná zmena postoja. "Rusko bolo vždy veľmi hrdé na to, že nemá žiadne jadrové zbrane mimo svojho územia. To sa teraz mení a je to veľká zmena," povedal.

Súvisiace články

Najčítanejšie