Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Tlačová beseda z letiska Poprad po rokovaní predsedov parlamentov Slavkovského formátu
Zdielať na

Tlačová beseda z letiska Poprad po rokovaní predsedov parlamentov Slavkovského formátu

BRATISLAVA / NA JOJ 24 sme vysielali z letiska Poprad tlačovú besedu po rokovaní predsedov parlamentov Slavkovského formátu. Pozrite si jej záznam.

Predsedovia parlamentov Slovenskej, Českej a Rakúskej republiky sa stretli na stretnutí Slavkovského formátu. Predseda národnej rady Boris Kollár povedal, že si krajiny vyjasnili stanoviská k najpálčivejším témam, ako sú vojna na Ukrajine, migrácia a ochrana vonkajších hraníc EÚ. Podľa Kollára je najlepšou odpoveďou ruskému agresorovi spoločný a jednotný postoj krajín.

Predsedovia sa dohodli na spoločnej ceste do Moldavska, ale aj do aktuálne veľmi napätého Gruzínska. Wolfgang Sobotka, predseda rakúskeho parlamentu, povedal, že veria, že Rusko bude so všetkými dostupnými prostriedkami porazené. Rovnako spomenul aj ruské dezinformácie, s ktorými treba bojovať, a tiež verí, že sa všetky vojnové zločiny dostanú pred medzinárodný tribunál a nesmie sa na ne zabudnúť.

Česká predsedníčka poslaneckej snemovne Markéta Pekarová Adamová potvrdila, že hovorili aj o tom, že krajiny ohrozené ruskou agresiou treba výrazne podporiť. Na konci apríla sa bude v Prahe konať zasadnutie predsedov parlamentov Európskej únie.

Súvisiace články

Najčítanejšie