Skoro jasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Zlá situácia ambulantných lekárov: Zdravotníctvo nie je čierna diera, hovorí Šóth
Zdielať na

Zlá situácia ambulantných lekárov: Zdravotníctvo nie je čierna diera, hovorí Šóth

BRATISLAVA / Zvýšenie platieb o šesť percent pre špecialistov a sedem percent pre všeobecných lekárov na platbách. Pri 15-percentnej inflácii to predstavuje pre ambulantných lekárov stále obrovský problém. Za týchto okolností nedokážu udržať svoju prevádzku.

V Štúdiu JOJ 24 priblížil tieto problémy Marián Šóth, prezident Asociácie súkromných lekárov Slovenskej republiky. Asociácia má tritisíc členov, medzi ktorými sú všeobecní lekári aj špecialisti.

"Už minulý rok sme upozorňovali, že situácia je kritická. Rozpočet pre zdravotníctvo sa každoročne znižoval, aj keď sme počuli bombastické vyjadrenia, ako sa navýšil. Zdravotníctvo nie je čierna diera, peniaze sa spotrebujú na zdravotnú starostlivosť. Hoci sme podnikatelia, na strane príjmov máme obmedzenú sumu, lebo sme zmluvní lekári zdravotných poisťovní. Ak bude rozpočet pre zdravotníctvo minimálny, aj zdravotné poisťovne nám pridelia iba toľko zdrojov, koľko majú," opísal situáciu Šóth. 

Hrozí reálne, že ambulancie odovzdajú povolenie na prevádzku ambulancií a ukončia svoju činnosť. Pozrite si celé video z vysielania JOJ 24.

Súvisiace články

Najčítanejšie