Zatiahnuté
14°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Lekárka Bendová v štúdiu JOJ 24: Covid a chrípka majú veľa spoločného
Zdielať na

Lekárka Bendová v štúdiu JOJ 24: Covid a chrípka majú veľa spoločného

BRATISLAVA / Nárast prípadov chrípky na Slovensku spomalili vianočné sviatky a prázdniny. Po návrate do zamestnania a do škôl sa však opäť očakáva vzostup chorobnosti dospelých i detí. O tom, aká je chrípková sezóna po období kovidovej pandémie a v čom prekvapila lekárov, sa rozprávala kolegyňa Marcela Fuknová so všeobecnou lekárkou Janou Bendovou.

"Všeobecní lekári sme zvyknutí na tie vlny chrípkovej epidémie, ktoré prichádzajú pravidelne. To nás neprekvapilo. Prekvapil nás prístup ľudí. Čakali sme, že po pandémii koronavírusu ľudia budú vedieť, ako si znížiť teploty, poradiť s kašľom. Ale sú akoby úzkostliví a kontaktujú nás oveľa viac ako v predchádzajúcich epidémiách. Bolo to cítiť predovšetkým pred Vianocami," povedala Bendová.

Epidémie sa opakujú každých päť až šesť rokov a nedá sa očakávať, či nás čaká najsilnejšia epidémia za posledné desaťročia. "Chrípka záleží od ľudí, ako sa stretávajú. Keď pred Vianocami chodili menej do práce, deti mali prázdniny, prerušila sa reťaz, keď si ju ľudia prenášajú medzi sebou. Teraz sa očakáva nárast. Ale záleží na správaní ľudí - keby nešli do práce a neposlali choré deti do školy, druhý vrchol po vianočných sviatkoch by nenastal," opísala Jana Bendová.

Praktická lekárka, ktorá v minulosti pôsobila aj vo funkcii hlavnej odborníčky ministerstva zdravotníctva pre všeobecné lekárstvo, priznala, že pacient ťažko odlíši respiračné infekcie. "Nedajú sa odlíšiť. Covid a chrípka majú veľa spoločného čo sa týka príznakov. Odlíšiť sa to dá len testom. Väčšinou to ani netreba odlíšiť, lebo sa liečia rovnako. Ak máme pacienta, pre ktorého je chrípka alebo covid zaťažujúce ochorenie, potrebujeme vedieť, čo je danému pacientovi, aby sme nasadili liečbu." 

Iné je to s prechladnutím a chrípkou. "Pri prechladnutí ľudia dokážu fungovať. Chrípka má prudký nástup a pošle vás do postele."

Pred Vianocami sa pacienti a lekárnici sťažovali na nedostatok liekov. Aká je situácia dnes a či po pandémii koronavírusu, keď sme nosili respirátory, máme oslabenú imunitu, sa dozviete vo videu.

Súvisiace články

Najčítanejšie