Zatiahnuté
11°
Bratislava
Danica, Dana
16.4.2024
Hrozivý nárast žiadostí o pomoc: Psychológ Madro ponúkol rady, ako prežiť Vianoce
Zdielať na

Hrozivý nárast žiadostí o pomoc: Psychológ Madro ponúkol rady, ako prežiť Vianoce

BRATISLAVA / Stav psychologickej i psychiatrickej starostlivosti na Slovensku je alarmujúci. Duševné zdravie u mladých ľudí sa zhoršilo po dvoch náročných rokoch pandémie covid-19. Nepomohla tomu ani vojna na Ukrajine či energetická kríza.

Psychologická poradňa IPčko zaznamenala vo vianočnom období 80-percentný nárast žiadostí o pomoc od ľudí, ktorú majú depresie, úzkosti, samovražedné myšlienky, prípadne sú obeťami domáceho násilia. Viac o téme povedal v štúdiu JOJ 24 riaditeľ internetovej poradne IPčko Marek Madro.

"Posledný rok dal mladým ľuďom zabrať. Následky pandémie zvládajú najťažšie, nepridala k tomu ani vojna na Ukrajine a udalosť zo Zámockej. Potvrdzujú to aj skúsenosti kolegov v našej internetovej poradni, ale aj skúsenosti psychológov a psychiatrov na celom Slovensku," opísal.

"Práve tínedžerský vek je špecifický. Mozog mladého človeka nie je dostatočne vyvinutý, aby dokázal čeliť životným výzvam. Je na nich vytváraný obrovský tlak, musia nosiť rôzne masky. Mladí ľudia sú krehkí, pociťujú úzkosť, depresiu, strach, samotu. Dnes sa nehodí hovoriť o tom, kto v čom zlyháva. Všade musia ukazovať, že sú tí najšikovnejší, ktorí majú pred sebou budúcnosť. A malé zlyhanie prináša to, že sa to s nimi ponesie celý život," vysvetlil Madro.

Pred Vianocami stúpa počet výjazdov. "Za tými číslami sú príbehy ľudí. Len za včerajší deň sme poskytli takmer päťsto komunikácií v krízových situáciách. Za posledné dni sme mali jedenásť výjazdov krízového intervenčného tímu po celom Slovensku. Tieto dni sú pre našich psychológov mimoriadne náročné," povedal s tým, že Ipčko má nielen internetovú poradňu, ale v ôsmich mestách na Slovensku ponúka aj krízové centra..

Nedávno sa tímu psychológov okolo Madra podaril výrazný úspech, pomohli nájsť týždeň nezvestného 20-ročného chlapca. "Ozval sa na našu linku pomoci, potom prišiel k nám do krízového centra. Náš tím s ním pracoval a po pár dňoch sme ho mohli vrátiť rodičom." 

IPčko organizuje cez Vianoce aj podujatia v krízových centrách pre tých predovšetkým mladých, ktorí sa necítia doma medzi štyrmi stenami komfortne. "Chceme im darovať kúsok vianočnej radosti. Preto 26. decembra v Bratislave v klube Machovisko pripravujeme pre všetkých, ktorí by s nami chceli stráviť tieto momenty. Je tam veľa emócií, veľa plaču, sú to pekné momenty, ľudia sú radi, že zažívajú Vianoce. Ale vo všetkých našich centrách budú k dispozícii psychológovia, budeme mať posilnené kapacity.

Tento rok ľudia považujú za výnimočný, lebo máme za sebou veľa kríz a budúcnosť je neistá. Ľudia chcú cez sviatky načerpať. "Treba vytvoriť plán, ako chceme prežiť Vianoce. Pomenovať si, aké Vianoce chceme mať. Ak sa Vianoce vyvinú inak ako si ich predstavujeme, je dôležité vedieť zmeniť tému, nezapojiť sa a hľadať témy a aktivity, ktoré nás navzájom spájajú," poradil psychológ Marek Madro.

Súvisiace články

Najčítanejšie