Jasno
11°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Ladislav Miko zo samitu o biodiverzite: Ekosystémy sú narušené a hrozí kolaps
Zdielať na

Ladislav Miko zo samitu o biodiverzite: Ekosystémy sú narušené a hrozí kolaps

BRATISLAVA / V Montreale v týchto dňoch prebieha mimoriadne dôležitý celosvetový samit o biodiverzite. Po klimatickom samite v Egypte ide o druhú veľkú globálnu konferenciu.

Dohodu o ochrane prírody pred dôsledkami ľudskej činnosti má uzavrieť takmer 200 štátov. Za Európsku úniu vedie rokovanie práve aktuálne české predsedníctvo. Moderátor Adam Zavřel sa v štúdiu JOJ 24 naživo spojil s Ladislavom Mikom priamo do Montrealu, ktorý vedie delegáciu českého predsedníctva.

"Je tu drvivá väčšina sveta a členských krajín OSN. Spolu vyše 220 ministrov. Situácia s biodiverzitou je zlá. Ekosystémy sú narušené a hrozí ich kolaps. Hlavným cieľom je zastaviť pokles biodiverzity. A druhá téma je, ako to zaplatiť. Diskusia je o peniazoch, a aj o tom, čo ideme za tie peniaze spraviť," priblížil Miko vo vysielaní spravodajskej JOJ 24.

Jeden z cieľov konferencie je dosiahnuť, aby sa chránilo viac územia na svete. "Niečo sa musí udiať aj na zvyšku území. Nie je to len o tom, koľko územia budeme chrániť, ale aj o tom, ako sa budeme správať na zvyšku územia," upozornil.

Až 9 percent všetkých živočíšnych druhov bude pravdepodobne vážne ohrozených vyhynutím. A to aj v prípade, že sa globálne otepľovanie obmedzí na 1,5 stupňa Celzia. "Nejde len o živočíchy, ale celkovo o živé organizmy. Zhruba jeden milión z nich je ohrozený," opísal Miko.

Pozrite si vo videu celý rozhovor Adama Zavřela s Ladislavom Mikom.

Najčítanejšie