Polojasno
19°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Politológ Lenč o možných scenároch: Nájsť dohodu alebo pokračovanie chaosu
Zdielať na

Politológ Lenč o možných scenároch: Nájsť dohodu alebo pokračovanie chaosu

BRATISLAVA / Aké sú reálne scenáre toho, čo sa bude diať teraz? A aké budú kroky prezidentky Zuzany Čaputovej? V štúdiu Ranných novín priblížil politológ Jozef Lenč.

"To, čo sa dialo vo štvrtok podvečer, len ukázalo, aká je situácia vo fungovaní vládnej koalície od marca 2020: neprehľadná situácia, obviňovanie a atómovky. Nič prekvapujúce, len zhrňujúce," opísal Lenč.

Napriek tomu, že Slováci už pár dní vedeli, čo sa v štvrtok bude diať, poslanci potrebovali čas na rokovanie a na poslednú chvíľu sa situácia menila. Prečo?
"Niekoľko hodín pred hlasovaním prišiel Igor Matovič s tým, že podá demisiu, ak. A to ak bolo rozhodujúce, lebo to boli pre SaS neprijateľné podmienky. Správaním Matovič ukázal, že nič nepochopil. Ale takto sa Igor Matovič správal od roku 2010, ale mnohí to nevideli alebo nechceli vidieť," povedal Lenč z Univerzity sv. Cyrila a Metoda.

Zaujímavá je otázka, čo tieto udalosti aj okolo demisie Igora Matoviča hovoria o sile premiéra Eduarda Hegera. "Eduard Heger vystupoval celý deň, ako človek absolútne podriadený predsedovi strany. Na druhej strane snažil sa vyrokovať kompromis s SaS, no prišiel Igor Matovič a rozhádzal šachovnicu. Premiér sa zrejme aj snažil byť premiérom, ale dopadlo to tak, že dokázal, že bude poslušným súputníkom predsedu strany." Nakoniec ani pravdepodobne nebol v sále počas vyslovenia nedôvery jeho vláde.

Teraz prichádzajú na politickej scéne do úvahy dva scenáre. "Nie je pravdepodobný scenár Richarda Sulíka o rekonštrukcii vlády a vzniku tej úradníckej, podľa mňa správnejšie označovanej ako prezidentkina vláda. Reálne možnosti sú pokúsiť sa dohodnúť na zmene Ústavy a následne by vyhlásili termín predčasných volieb. V zmysle týchto dohôd by zabezpečili prijatie rozpočtu. Ak sa 90 poslancov na zmenu Ústavy nenájde, bude pokračovať chaos, budeme mať rozpočtové provizórium, nebudeme vedieť dátum volieb a budeme mať vládu v demisii," zamyslel sa Lenč s tým, že možno sa objaví aj nový, neuveriteľný scenár.

Igor Matovič upozornil, že ak vo voľbách zvíťazia Smer-SD s Hlasom a spoločne s Republikou sa budú snažiť zmeniť volebný systém, zakope sa demokracia na sto rokov. "Ja si myslím tiež, že by nebolo dobré meniť volebný systém po vzore Maďarska, ale nemyslím si, že ak by vznikla konštelácia vlád, ktorú načrtol, budú hneď meniť volebný systém," vyhlásil.

Súvisiace články

Najčítanejšie