Zatiahnuté
12°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Štúdio JOJ 24 o tom, ako prebieha medzinárodná výmena väzňov a prečo bola športovkyňa vymenená za pašeráka zbraní
Zdielať na

Štúdio JOJ 24 o tom, ako prebieha medzinárodná výmena väzňov a prečo bola športovkyňa vymenená za pašeráka zbraní

BRATISLAVA / V štúdiu JOJ 24 sme sa venovali téme výmeny americkej basketbalistky za ruského zločinca. Prílet Viktora Bouta do Moskvy priniesla ruská štátna televízia svojim divákom v priamom prenose. Mohli tak vidieť, ako sa "obchodník so smrťou" zvítal so svojou matkou a manželkou. Reportér ho následne srdečne privítal v Rusku. Zisťoval, ako sa dozvedel, že pôjde domov a či sa stihol rozlúčiť so svojimi spoluväzňami, s ktorými strávil uplynulé roky. Obchodník so zbraňami sa posťažoval, že ho zobudili uprostred noci, keď boli všetci na svojich celách a nemal tak možnosť povedať im zbohom.

Bola výmena basketbalistky za jedného z najnotorickejších novodobých priekupníkov so zbraňami bežnou výmenou väzňov, alebo je to súčasť veľkej politickej hry? Ako vlastne fungujú takéto medzinárodné výmeny, kto pri nich ťahá za silnejší koniec a kto vyhral v tomto prípade? Tieto a ďalšie otázky kládla reportérka a moderátorka JOJ 24 Mária Ölvedyová analytikovi Jurajovi Kurucovi z Globsecu.

Na jednej strane je populárna americká basketbalistka, afroameričanka a príslušníčka LGBTI komunity, ktorú zadržali, pretože mala pri sebe nejaké množstvo konopného oleja do elektronickej cigarety.

"Bola to vynikajúca zámienka," vraví analytik Globsecu Juraj Kuruc. "Takáto exponovaná osoba s pozadím, aké spomínate, je presne tým, čo Putinov naratív označuje za človeka zo "skazeného západu."

K zadržaniu Brittney Griner došlo ešte pred vypuknutím vojny na Ukrajine.

Na druhej strane je Viktor Bout, prezývaný "obchodník so smrťou."

"Práve preto, že nemal žiadne morálne zábrany, čo sa týka dodávania zbraní skutočným zločineckým režimom," hovorí analytik. "Dodával zbrane Miloševičovi, či do Sierra Leone."

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie