Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Štúdio 24 o Číňanoch protestujúcich proti prísnym covidovým opatreniam a o zmene postoja vlády
Zdielať na

Štúdio 24 o Číňanoch protestujúcich proti prísnym covidovým opatreniam a o zmene postoja vlády

BRATISLAVA / Čínska vláda po dlhom čase mení taktiku voči covidu a zmenila rétoriku. Nespokojní Číňania vyšli do ulíc pre prísne covidové opatrenia. Vo veľkých čínskych mestách proti protestujúcim zasahovala polícia. Reportérka a moderátorka JOJ 24 Mária Ölvedyová privítala v štúdiu Mateja Šimalčíka a Juraja Kríža.

Čína nepatrí medzi krajiny, kde by boli veľké masové protesty obyvateľov bežnou udalosťou. Čím sú aktuálne protesty významené aj z pohľadu Európanov či zvyšku sveta?

"V prvom rade si musíme všímať, ako sa vyvíja protipandemická politika v Číne," povedal Matej Šimalčík, riaditeľ Stredoeurópskeho inštitútu ázijských štúdií. "vzhľadom na to, že to doterajšie nastavenie a politika nulového covidu a tvrdé opatrenia majú zásadný vplyv na čínsku ekonomiku, čo sa samozrejme potom prelieva aj do celosvetovej ekonomiky."

"Čína je výrobnou linkou sveta," zdôrazňuje publicista Juraj Kríž. "Aj Európska únia, aj USA a zvyšok sveta je s Čínou previazaný rôznymi spôsobmi. Tým, že Čína rastie nielen ekonomicky, ale aj vojensky a je to totalitná krajina, to dnes asi už môžeme povedať, sa prejavuje aj jej násilnícka, donucovacia diplomacia a to by nás malo všetkých zaujímať."

Celý rozhovor si môžete pozrieť tu:

Súvisiace články

Najčítanejšie