Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Utiekol pred režimom na rogale: Hrôzu spred 34 rokov mám stále pred sebou
Zdielať na

Utiekol pred režimom na rogale: Hrôzu spred 34 rokov mám stále pred sebou

BRATISLAVA / Nechcel žiť v komunistickom režime až tak veľmi, že sa rozhodol riskovať svoj život. S emigrantom, ktorý sa pred 34 rokmi potreboval z komunistického Československa dostať na západ, sa v štúdiu TV JOJ rozprávala moderátorka a reportérka JOJ 24 Júlia Zelenková.

Uniknúť politickému zriadeniu vo vtedajšom Československu za každú cenu. Josef Hlavatý utiekol pred 34 rokmi pred režimom v Československu na podomácky zhotovenom rogale. Mal so sebou aj 3-ročného syna a chýbalo málo, aby sa jeho pokus skončil tragédiou.

"Tú hrôzu mám stále pred sebou," hovorí Hlavatý, ktorý chcel byť v minulom režime automobilovým dizajnérom, no pracoval ako automechanik. "Spravil som pilotné skúšky. Každý pilot však musel byť v strane. V mojom prípade to nebolo možné, lebo moja matka bola dcéra živnostníka. Dostal som stop a bolo po práci. Mal som robiť mechanika a v lete lietať na práškovacom lietadle. To bola posledná kvapka. Dovtedy som nikdy nepremýšľal nad emigráciou. Vnímal som to, že doma je doma, bol som srdciar," opísal.

Lietanie na rogale vnímal ako hobby, parkoval ho v priestoroch Jednotného roľníckeho družstva. "Mal som 23 rokov, známeho v Amerike. Povedal, že pomôže, ale musím sa dostať do Rakúska. Ženu pustili s ročným dieťaťom k moru do Juhoslávie s podozrením na priedušky. Mňa aj s trojročným nepustili, vzali si ma na výsluch pre podozrenie, že chceme opustiť republiku. Nechcel som byť otrok režimu," zaspomínal si Hlavatý v štúdiu TV JOJ.

Utiekol cez rieku Moravu medzi Břeclavou a Malackami. Rogalo malo motor z trabantu. "Mal som to vypočítané približne na polhodinu. Stočilo ma a chvíľu som letel pozdĺž diaľnice. Rozsvietili na mňa reflektor a tak sa čudovali, že do mňa ani nestrieľali," opísal s tým, že syna mal pripútaného na sedačke - vypadnúť nemohol. Keď začul policajný vrtuľník, skryl sa do krovia. V hmle ho nenašli.

V Rakúsku sa prihlásil na polícii a o dva mesiace sa stretol s manželkou. Krátko po úteku si Josef Hlavatý našiel prácu a po čase dostal politický azyl.

Spôsoby únikov z bývalého Československa boli podľa historika rôzne a niektoré veľmi originálne. "Existovalo veľa spôsobov a kreativita bola neuveriteľná. Niektorí využívali potápačský výstroj a preplávali cez rieku Morava. Iní si zhotovili vozík a pripevnili ho na drôty vysokého napätia a prerúčkovali sa do Rakúska. Ďalší využívali skrýše v autách a kamiónoch," opísal Ľubomír Morbacher z Ústavu pamäti národa.

Viac sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie