Zatiahnuté
18°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Arcibiskup spochybňuje nevinu chladnokrvne popravených mladých ľudí
Zdielať na

Arcibiskup spochybňuje nevinu chladnokrvne popravených mladých ľudí

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Trnavský arcibiskup Ján Orosch v obežníku spochybňuje nevinu obetí chladnokrvnej vražd na Zámockej. Hovorí o ich "možnej drogovej závislosti" a pýta sa, či sú všetci "skutočne nevinní". Ďalší kňaz hovorí o tom, že LGBTI+ ľudia by nemali mať práva, pretože je to "proti božiemu poriadku".

Arcibiskup Orosch, ktorý pred prezidentskými voľbami v roku 2019 varoval veriacich v kázni, že odvozdaním hlasu "ultraliberálnej" kandidátke Zuzane Čaputovej sa dopúšťajú "vážneho hriechu", sa tentokrát vyjadril k obetiam streľby na Zámockej.

V aktuálnom obežníku, ktorý sa objavil na internete z rúk veriaceho, ktorého pobúril obsah arcibiskupových slov, Ján Orosch píše:

"Už mnohí sa vyjadrili k tejto udalosti. Politici, najvyšší predstavitelia nášho štátu, bežní občania aj zástupcovia cirkví. Priznám sa Vám, že v ich vyjadrení mi vadí jedno slovo, s ktorým nemôžem súhlasiť. To slovo je "nevinné" obete."

Pokračuje: "...sme sa nedozvedeli nič o ich veku, o ich možnej drogovej závislosti, pohoršlivom - a zo strany veriacich právom videnom - nemravnom konaní až po poľutovaniahodné obete, sú naozaj všetci nevinní?"

Orosch pokračuje tým, že síce Ježiš odpúšťal hriešnikom, ale ich upozornil na hriech a potrebu nápravy. Potom dodal: "Dokonca sa vyjadril, že ten, kto pohorší jedného z najmenších..."

Vetu ukončil troma bodkami, celý citát však znie nasledovne: "Ale pre toho, kto by pohoršil jedného z týchto maličkých, čo veria vo mňa, bolo by lepšie, keby mu zavesili mlynský kameň na krk a hodili ho do mora. (Marek 9:42 SSV)."

Arcibiskup následne vyjadruje záujem o to, "koľkokrát bola v Teplárni protidrogová razia, ako často sa tam objavila kontrola osôb mladších ako osemnásť rokov... Viem si totiž predstaviť, že ani raz sa tam žiadna kontrola nekonala. Prečo? Lebo by sa to mohlo považovať za homofóbne konanie."

Obežník končí vetou o tom, že denne je vo svete zavraždených 11-20 kresťanov.

Na arcibiskupove vyjadrenia zareagovala aj polícia SR na svojom Facebooku:

"Policajný zbor sa dôrazne ohradzuje voči obežníku, ktorý poslal jeho autor trnavský arcibiskup Ján Orosch kňazom vo svojej arcidiecéze. V liste sa nachádzajú časti, ktoré hrubo manipulujú teroristický útok na Zámockej ulici, stigmatizujú dve nevinné obete a popierajú samotnú kresťanskú vieru, ktorej je arcibiskup oficiálnym predstaviteľom," píše sa v statuse polície.

Ohľadne otázok, ktoré sa arcibiskup pýta, napísali: "Arcibiskup Ján Orosch sa v obežníku zamýšľa, či dve obete boli “nevinné”, či nekonzumovali drogy alebo či miesto činu nebolo predmetom razií v súvislosti s drogami. Arcibiskup uvedené state uvádza ako opytovacie vety, čo je štandardná kreatívna technika manipulátorov, ktorí takto svoje skutočné myšlienky schovávajú za otázniky.

Tieto slová nielen hrubo urážajú pamiatku dvoch mladých ľudí a prácu vyšetrovateľov Policajného zboru, ale stávajú sa súčasťou nenávisti v našej spoločnosti. Pre dôkazy o stúpajúcej agresii nemusíme chodiť ďaleko. Stačí sa pozrieť na posledné prípady zo slovenských škôl. Autorita, akou by mal byť arcibiskup pre veriacich, na miesto spájania a upokojovania, rozdeľuje spoločnosť na základe manipulatívnych otázok založených na klamstve."

Na internete sa objavilo aj video so záznamom kázne kňaza Jaroslava Kliča v obci Hertník len štyri dni po brutálnej vražde na Zámockej. Kňaz hovorí o veriacich, ktorí zo súcitu podporujú zhromaždenia či pochody vyjadrujúce podporu LGBTI+ komunite. O menšine dodáva: "Prečo by títo ľudia nemali mať práva? Pretože je to proti božiemu poriadku." Pokračuje spochybňovaním toho, či vôbec išlo o teroristický a nenávistný čin napriek tomu, že v tom čase už dávno bolo známe manifesto vraha, plné antisemitskej a inej nenávisti a jasných výziev na vraždenie osôb vrátane detí.

Oslovili sme aj Konferenciu biskupov Slovenska, aby sa vyjadrila k obom duchovným. Ich prípadnú reakciu následne doplníme.

Súvisiace články

Najčítanejšie