Jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Ján Mečiar a jeho hostia sa v relácii Spektrum 24 rozprávajú o aktuálnych Nobelových cenách
Zdielať na

Ján Mečiar a jeho hostia sa v relácii Spektrum 24 rozprávajú o aktuálnych Nobelových cenách

BRATISLAVA / V relácii Spektrum 24 sme sa venovali najprestížnejším oceneniam za vedeckú prácu. Špičkoví slovenskí odborníci nám vysvetlili, za čo dostali Nobelovu cenu tohtoroční laureáti. Ako prvú si Ján Mečiar zobral na mušku Nobelovu cenu za fyziku. Komisia ocenila aj prácu vedcov v oblasti fyziológie a medicíny a v oblasti chémie.

Kráľovská švédska akadémia vied sa rozhodla udeliť Nobelovu cenu za fyziku za rok 2022 rovnakým dielom Alainovi Aspectovi, Johnovi F. Clauserovi a Antonovi Zellingerovi. Cenu dostávajú za experimenty s použitím kvantového previazania, ktorých výsledkom je narušenie Bellovej nerovnosti a za priekopníctvo v oblasti kvantovej fyziky.

Svante Pääbo získal Nobelovu cenu za fyziológiu za "objavy v súvislosti s genómami vyhynutých hominidov a ľudskou evolúciou." Čo to presne znamená, vysvetľuje Mgr. Patrícia Chrzanová Pečnerová, ‪Ph.D., evolučná biologička a genetička z Katedry biológie Univerzity v Kodani.

​O Nobelovej cene za chémiu sa Ján Mečiar rozprával s Milanom Vrábelom, Ph.D. z Ústavu organickej chémie a biochémie Akadémie vied ČR:

Súvisiace články

Najčítanejšie