Spektrum 24 o senzoroch z kuchynského bioodpadu
Máte vypnuté reklamy
Vďaka financiám z reklamy prinášame kvalitné a objektívne informácie. Povoľte si prosím zobrazovanie reklamy na našom webe. Ďakujeme, že podporujete kvalitnú žurnalistiku.
BRATISLAVA / V gastro sektore, pri spracovaní potravín, ale aj doma v kuchyni vzniká veľké množstvo bioodpadu. Ten pritom nemusí skončiť na skládke, ale využiť sa dá napríklad pri výrobe senzorov. Inovatívny výskum v Spektre 24 priblížili vedci zo Slovenskej akadémie vied a Slovenskej technickej univerzity. Aplikáciou rôznych fyzikálnych a chemických úprav sa im agropotravinárske odpady podarilo premeniť na karbonizovanú biomasu. Takzvaný biochar patrí medzi materiály, ktoré sa používajú na modifikáciu sieťotlačených uhlíkových elektrochemických senzorov. Jeho výhoda spočíva v možnosti jednoduchej prípravy z obnoviteľnej biomasy. Senzory modifikované biocharom sa môžu použiť napríklad pri detekcii ťažkých kovov, pesticídov, zvyškov veterinárnych liečiv, či rôznych biomolekúl, akými sú glukóza, vitamín C či dopamín. Aktuálne neexistuje komerčne dostupný tlačený senzor, ktorý využíva biocharový typ uhlíkového materiálu. Na tento inovatívny systém si vedci podali patentovú prihlášku.