Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Spektrum 24 o technológii deepfake, ktorá prekvapila aj Jána Mečiara
Zdielať na

Spektrum 24 o technológii deepfake, ktorá prekvapila aj Jána Mečiara

BRATISLAVA / Relácia Spektrum 24 má nového moderátora. Ale iba na prvý pohľad. Technológia deepfake si zgustla aj na moderátorovi JOJ 24 Jánovi Mečiarovi. Súčasné technológie už dokážu meniť realitu tak, že je často na nerozoznanie od skutočnosti. O fenoméne deepfake videí sa Ján Mečiar rozprával s počítačovým vývojárom a popularizátorom informatiky Martinom Spanom.

"Zjednodušene povedané, deepfake sú falošné fotky alebo videá, na ktorých je osoba nahradená podobizňou inej osoby," vysvetľuje Martin Spano. "Názov sa skladá z dvoch výrazov: deep learning, teda hlbkoké učenie, metóda, ktorá sa používa aj na mnohé ďalšie veci a práve aj vďaka nej máme dnes tak rozvinutú umelú inteligenciu. A fake znamená falošný."

Ján Mečiar následne v štúdiu privítal profesora Petra Šimka z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU. Rozprávali sa o cholesterole.

"Cholesterol je taký doktor Jekyll a mister Hyde," povedal profesor Šimko. "Na jednej strane ho potrebujeme pre život, na strane druhej, pokiaľ ho prijímame priveľa a v dlhodobom horizonte, tak sa nám začne ukladať v kardiovaskulárnom systéme."

Celý rozhovor si môžete pozrieť vo videu:

Súvisiace články

Najčítanejšie