Polojasno
15°
Bratislava
Kristián
19.10.2024
Rozhovory 24: keď začínala v bazéne, nechcelo sa jej plávať, teraz ide na olympiádu
Zdielať na

Rozhovory 24: keď začínala v bazéne, nechcelo sa jej plávať, teraz ide na olympiádu

BRATISLAVA / Slovenská výprava na olympiádu v Paríži sa na poslednú chvíľu rozšírila o dvoch plavcov. Vo Francúzsku sa predstavia Matej Duša a Tamara Potocká. S tou sa rozprával kolega, športový redaktor JOJ 24 Branislav Tesák.

V prvom rade by som vám chcel zagratulovať k tým výsledkom z majstrovstiev Európy. Bol to asi hektický jún, ale ste veľmi spokojná s tým, čo sa udialo v Belehrade, je tak?

Áno, úplne som spokojná s Belehradom, pretože boli to vlastne moje najúspešnejšie majstrovstvá Európy, alebo aj celkovo šampionát, aký som kedy plávala. Takže teším sa.

Je tam ale aj taký moment, že v podstate vám ušla bronzová medaila o tri stotiny sekundy, čiže to zamrzí asi. Na jednej strane spokojnosť, ale na druhej strane aj trošku možno smútok za tým cenným kovom, je tak?

Určite. Ale potom, keď som sa pozrela aj za seba, tam boli ďalšie tri dievčatá. Boli sme v piatich stotinách, takže kľudne to mohlo aj horšie dopadnúť. Takže ja sa pozerám na to hlavne z tej pozitívnej stránky.

Polohové preteky na 200 metrov národný rekord, 5. miesto, ďalší vynikajúci výsledok, ale keď vymenovávam tie disciplíny, tak je očividné, že ste veľmi všestranná plavkyňa. Čiže je to vaša silná stránka?

Tak určite. Už od mala som sa nešpecializovala na žiadnu disciplínu. Iba posledné dva roky sa špecializujem na tú 200 polohovku, kde sú zaradené všetky plavecké spôsoby, takže myslím si, že tá všestrannosť tam je určite.

Okrem tých výsledkov na európskom šampionáte určite urobilo radosť aj to, že prišla správa o tom, že budete plávať na olympiáde v Paríži. To ste ako vnímali?

Veľmi som sa potešila, pretože je to pre mňa splnený sen a teším sa, že môžem reprezentovať Slovensko.

Tam je to vlastne o tom, že boli udelené plaveckej našej federácii dve miestenky a na základe výkonov samozrejme a nejakých získaných bodov udelila práve vám a vášmu plaveckému kolegovi Dušovi tie miestenky. Čiže nejak ste sa spolu o tom rozprávali? Mali ste možnosť sa potešiť a teda nejako kuť pikle na tú olympiádu?

My už sme sa zabavili aj predtým, že by to bolo fajn, keďže sme boli spolu s Maťom 2018 na Olympijských hrách mládeže. Takže je to také fajn, že zase teda môžeme spolu ísť na seniorskú olympiádu.

Pre športovcov samozrejme a v plávaní určite obzvlášť je olympiáda veľkým snom od začiatku kariéry a takým tým splnením toho celého snaženia. Vnímate to tak aj vy v tomto prípade?

Určite. Ako som už vravela, je to splnený sen a dám do toho všetko, aby som dokázala, že na to mám a že viem zaplávať aj dobré výsledky.

Samozrejme, boli majstrovstvá Európy v júni, olympiáda začína koncom júla, čiže ten program je určite nesmierne nabitý. Čo máte za sebou po tých európskom šampionáte a pred tou olympiádou?

Bola som na sústredení v Slovinsku, teraz mám chvíľku voľno a potom pôjdem do Popradu sa pripravovať, takže tá príprava ešte bude dlhá, aj je dlhá. Plávať budem teda v auguste. No takže bola tam taká veľká diera medzi Európou a olympiádou, ale tak urobím aj s trénerom všetko preto, aby sa to podarilo.

Je to veľmi náročné takýto dlhý čas sa pripravovať tak tvrdo?

Určite áno, aj keďže sme vyladili tak, že aby som mala formu na majstrovstvách Európy, tak teda bude ťažké si tú formu udržať, respektíve ešte vygradovať viacej na olympiádu.

Na tej Európe ste dosiahli špičkové výsledky. Samozrejme, na olympiáde bude ešte tvrdšia konkurencia. Aké ciele si dávate s trénerom pred tým štartom v Paríži?

Popravde, ešte sme sa nebavili s trénerom o tom, ale tak ja sa budem snažiť zaplávať čo najlepšie, priblížiť sa, respektíve aj zlepšiť ten čas, ktorý som zaplávala v Belehrade. Uvidíme, ako to vypáli.

Koľko disciplín vlastne tam máte v pláne?

Budem plávať iba jednu disciplínu, nakoľko sme nesplnili limity s Matejom, takže môžeme plávať iba jednu disciplínu, na ktorú máme najvyšší bodový výkon.

Zajtra vás čaká ešte jedna taká príjemná oficialita, aby som to nazval v úvodzovkách splnenie olympijského sľubu do rúk prezidenta republiky. Tešíte sa na to?

Určite. Bude to zase nejaká nová skúsenosť, takže som zvedavá aj to, že uvidím ten prezidentský palác aj z iného pohľadu, nie len z MHD, tak teším sa.

Trošku sa vrátim okľukou, lebo táto olympiáda a toto, čo už sa deje teraz, to sú vlastne už výsledky, dá sa povedať, takmer celoživotnej práce toho športovca mladého. Ako ste začínali s plávaním? Vieme, že doma v Poprade, ale ako to celé začalo, aké na to máte spomienky?

Paradoxne, mne sa vôbec nechcelo plávať, keď som bola malá, bola mi stále zima v tej vode, ale tak nakoniec som pri tom zostala a som rada, že som zostala a že som teraz tu a že môžem ísť na olympiádu.

Keď z tej olympiády pôjdete domov, z čoho budete mať povedzme dobrý pocit? Samozrejme, určite tam sa tešíte na to všetko okolo, lebo tá olympiáda má svoju atmosféru, ale povedzme, keď budete mať pocit, že ste odviedli dobrý výkon, vtedy bude tá hlava spokojná?

Keď zaplávať na úrovni osobáky alebo ešte lepšie, tak vtedy budem určite spokojná. Teším sa hlavne na ten otvárací ceremoniál, na olympijskú dedinu a na všetko, čo tam bude prebiehať.

Ďakujem veľmi pekne a budeme držať palce.

Ďakujem.

Súvisiace články

Najčítanejšie