Jasno
22°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Tenista Stachovskyj bojuje na fronte: Nemáme na výber, musíme veriť (rozhovor)
Zdielať na

Tenista Stachovskyj bojuje na fronte: Nemáme na výber, musíme veriť (rozhovor)

ĽVOV / Ruská invázia úplne zmenila životy mnohým ľuďom. Jedným z nich je muž, ktorého mnohí Slováci poznajú osobne. Niekoľko rokov žil u nás. Volá sa Serhij Stachovskyj a má dva životy. Jeden pred inváziou a druhý po nej. V roku 2010 patril do prvej 50 svetových tenistov. Vyhral 4 ATP turnaje a mohol mať pred sebou kariéru tenisového trénera. Lenže tepláky dobrovoľne vymenil za uniformu rodnej krajiny. Na Ukrajine sa s ním stretla reportérka Marika Dulaiová.

​Hneď po vypuknutí vojnového konfliktu sa vrátil na Ukrajinu. Pred niekoľkými dňami bol v Avdijivke a neskôr rozdával radosť na kurte možno budúcim tenisovým talentom v Ľvove. "Sú dve hodiny poobede a ja som úplne zabudol, že vonku je vojna," poznamenal Stachovskyj.

Po dvoch rokoch, čo si obliekol uniformu vníma debaty o úspechoch či neúspechoch ukrajinskej armády, debaty o vojenskej pomoci, ktorá mešká, či by mala byť podľa niektorých politikov zastavená, veľmi osobne. "Keby sa všetky krajiny Európskej únie zapojili do pomoci pre Ukrajinu tak ako Poľsko či Česko, tak by možno nebolo potrebné diskutovať o iných podporách Ukrajiny," uviedol poľský premiér Donald Tusk.

O stratách na životoch v ukrajinskej armáde po prvýkrát prehovoril nedávno Volodymir Zelenskyj. "Padlo 31-tisíc ukrajinských vojakov, čo nás veľmi bolí," uviedol prezident v príhovore. Po dvoch rokoch bojov sa čoraz častejšie spomína nová mobilizácia. "Určite je mobilizácia potrebná, ale musí byť správna. Ťahať ľudí, ktorí sú v zahraničí, ktorí ušli v prvých týždňoch je, myslím si, protizákonné" uviedol tenista.

Vojaci sa domov za najbližšími dostávajú málo a na veľmi krátko. On bol pri rodine, ktorá žije v zahraničí, na konci novembra. Pred niekoľkými dňami boli jeho deti na Ukrajine po prvý raz odkedy bojuje. Komplikovaná situácia si za daň vyžiadala jeho manželstvo. 

Dotýka sa ho aj olympiáda v Paríži

Vo vojne od začiatku zahynulo už viac ako 400 ukrajinských športovcov, o čom hovorí film, ktorý bol v týchto dňoch zverejnený. Otázka účasti ruských a bieloruských športovcov na olympiáde v Paríži ako neutrálnych podľa neho nie je správna. "Problematika je v tom, že ten termín "neutrálny" majú preukázať práve Ukrajinci. Oni si postavili nejaké kritériá, ktoré nekontrolujú," povedal.

Ako bývalého športovca sa ho tieto diskusie veľmi dotýkajú, rovnako ako aj debaty o únave Ukrajincov, či strate viery vo víťazstvo nad ruským agresorom. "My nemáme na výber, musíme veriť," dodal.

Viac sa dozviete v rozhovore:

Súvisiace články

Najčítanejšie