Oblačno
16°
Bratislava
Prokop
4.7.2024
V meste majú jedného migranta. Privážajú ich sem ročne stovky. Ako je to možné?
Zdielať na

V meste majú jedného migranta. Privážajú ich sem ročne stovky. Ako je to možné?

MEDZILABORCE / Migranti vytvorili nečakaný rekord. V centre v Medzilaborciach, kam ich privážajú vyše stovky ročne, je aktuálne iba jeden. Túto netradičnú situáciu využívajú zamestnanci na opravy, ale aj na vzdelávanie.

"Táto situácia je ozaj výnimočná, ešte sme sa s tým nestretli," konštatoval riaditeľ Zariadenia pre maloletých bez sprievodu Vladislav Fejo. Za posledné tri roky prijímali do tohto zariadenia v Medzilaborciach v priemere 130 maloletých migrantov ročne. Od začiatku roka 2024 to boli iba traja a aj tento počet už medzitým klesol a zostal tu už len Issa. Chlapec z Nigeru, ktorý prešiel 5 krajín peši v bolestiach so zlomenými nohami. Aktuálne sa stal čerstvým držiteľom vodičského preukazu.

"Bol úspešný, test napísal na 100 bodov, máme rukolapný dôkaz, že to vyučovanie slovenčiny prináša úspech," povedal Fejo. To, že je zariadenie takmer prázdne je iba dočasný stav. Zamestnanci ho využívajú na vzdelávanie, ale aj na rekonštrukciu izieb. "Naši vychovávatelia si konečne môžu aj trochu vydýchnuť. Musíme to všetko premaľovať hygienickou farbou, poopravovať to," uviedol riaditeľ Fejo. Zo zariadenia sa vytratil aj ruch, ktorý bol typický práve pre tieto dni, keď sa blížil koniec školského roka. Viacerí migranti totiž navštevovali základné či stredné školy v meste. Za posledné tri roky sa zariadeniu v Medzilaborciach podarilo 23 maloletých zlúčiť s ich priamymi príbuznými. Vlani bolo u nás zdržaných viac ako 1100 migrantov. "Vlani sme zaevidovali 416 žiadostí o azyl, od začiatku tohto roka do konca mája to bolo iba 70 žiadostí," informoval hovorca prezídia Roman Hájek. Nielen bezpečnostná situácia vo svete denne vyháňa masy ľudí zo svojich domovov, sú to aj klimatické zmeny či hlad. "Ľudia si vždy budú chrániť to jediné, čo majú a to je holý život a budú utekať za tým, aby si našli lepší priestor, kde sa dá dôstojne žiť," vysvetlil Vladislav Fejo. 

Najčítanejšie