Jasno
36°
Bratislava
Božena
27.7.2024
Rozhovor: Ukrajinský vojak v ruskom väzení zjedol krysu, červy aj plesne. Peklo trvalo 10 mesiacov
Zdielať na

Rozhovor: Ukrajinský vojak v ruskom väzení zjedol krysu, červy aj plesne. Peklo trvalo 10 mesiacov

KYJEV / Oleksiy Anulija sa do armády pridal dobrovoľne 24. februára 2022, keď Ukrajinu napadli ruské vojská. Po 2 týždňoch vojny bol zajatý, prezradila ho proruská miestna žena.

"Keď sa ku nám dostali s tankom, všetkých mojich spolubojovníkov zabili. Ja som ešte chvíľu bojoval. Ale bol som tiež zranený. Preto som sa pokúsil utiecť. Plazil som až do susednej dediny. Tam som sa ukryl, ale našla ma miestna žena. Tá informáciu o mne odovzdala vojakom. Spolupracovala s nimi. Bola proruská. Tomu sa hovorí kolaborant," povedal muž, ktorý zažil 10 mesiacov pekla. Rozhovor s ním viedol reportér TV JOJ Rasťo Striško.

Čo robil Oleksiy v čase invázie?

Ráno som sa chystal na služobnú cestu do Kyjeva. O piatej mi telefonovali, že začala vojna. Nikde nič nepísali tak som pozrel na internet, otvoril som okno a počul prvý úder. Bol to výbuch rakety, neďaleko od mojej osady. Chcel som, aby sa s rodinou ihneď odsťahovali z mesta, ale moja žena povedala, že bezo mňa nikam nepôjde. Ona má bieloruské občianstvo a bála sa, že jej nik nepomôže keď neostaneme spolu. 

Napriek tomu okamžite odišiel na odvodové miesto armády. Manželke povedal, že sa len ide pozrieť čo sa deje v meste. Tam požiadal o vstup do armády a zobrali ho.

Aké si mal zranenia?

V ten deň, čo som sa doplazil do susednej dediny a všimla si ma tá miestna pani, ktorá ma ohlásila ruským vojakom, zobrali ma a chceli zastreliť. Okradli ma a viedli na popravu. Ale zachránilo ma, že v čase, keď vedľa mňa padli dva výstrely, som sa otočil a prosil ich. Morálne som bol pripravený. Bol som tak vyčerpaný, že som už chcel byť mŕtvy. No stalo sa, že ich dôstojník počul ako dva krát vystrelili. Okamžite prišiel na aute a povedal im, aby prestali strieľať.

Videl som toho generála, osobne som s ním hovoril a v ten istý deň ma odtiaľ odviedli do mučiarne. Bol som nahý šesť dní. Mučili ma. 6 dní som visel na stene s rukami zviazanými predlžovacím káblom.

Čo nasledovalo potom?

Keďže som sa vtedy nezľakol, že ma idú zastreliť a dovolil som si ich požiadať o možnosť zavolať manželke a rozlúčiť sa s ňou, mysleli si, že som profesionálny vojak. A to počul ich dôstojník, ktorý práve prichádzal. Spýtal sa ich, čo tam robí ukrajinský vojak. Už dávno mali pozabíjať všetkých v dedine. A tak ma poslali ku generálporučíkovi. Podrobili ma ďalšiemu výsluchu.

Ako ho mučili?

Zlámali mi palce, vytrhali nechty, pichali mi nožnicami do lýtok, vytrhali mi zuby. Bili nás, mal som zlomenú čeľusť aj nos. Roztrhnutý bubienok, zlomené krčné stavce, kostrč, pravú lopatka som mal prelomenú na dve časti. Polámali mi rebrá, hrudný kôš, odtrhli svaly od kostí. A nohy. Do nôh mi zapichli nôž, prerezali mi palec, cievy, šľachy. Poškodili mi aj orgány.

Keď si im hovoril, pýtal sa, prečo ťa mučili, či ti povedali?

Preto, že si sa narodil, ty suka! A len nám nadávali. Ruskými nadávkami na nás kričali. Normálne slová som od nich nepočul. Museli sme povinne kričať že Biden je buze*ant, Zelenskyj je buze*ant. A stále Pika Pika čú, Pika Pika čú. A tak dokola. Rusko je veľké, že je štedré a že je naša zem - takéto hlúposti.

Zažil si znásilňovanie, chceli aj teba znásilniť a prečo?

Ja neviem prečo. Boli to zločinci, ktorí dostali svoje úlohy. Psychológovia v Izraeli mi povedali, že takto dostali možnosť ma poraziť. Ponížiť. Nepokoriť, ale vyhrať nado mnou. Preto to robia. V Kursku vo väzení boli aj ženy, Ukrajinky. Počuli sme, ako kričia, akú bolesť prežívali a nič sme nemohli robiť. No a v Tule už ženy neboli. Iba muži. A tam chlapi jednoducho už umierali. Nevydržali tie výsluchy. Pavel Božko bol v mojom veku, krymský chlapec. 17 dní mu nedovolili spať. V cele bol sto dní a ja som bol sto osem.

To, prečo zjedol krysu, červy, toaletný papier a prečo iný väzeň skúsil zjesť aj výkaly, sa dozviete vo videu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie