Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Nezvestný britský dobrovoľník na Ukrajine Chris Parry je zrejme mŕtvy, tvrdí bojová skupina Wagner
Zdielať na

Nezvestný britský dobrovoľník na Ukrajine Chris Parry je zrejme mŕtvy, tvrdí bojová skupina Wagner

SOLEDAR / Prešlo už niekoľko dní od toho, čo britský dobrovoľník Christopher Parry zmizol po ceste do mesta Soledar pri Bachmute. Svojim kolegom sa prestal hlásiť a pátranie po ňom rozbehla aj miesta polícia.

Aktuálna správa zverejnená ruským portálom TG tvrdí, že je mŕtvy. Jeho kolega, s ktorým z Bachmutu do Soledaru vycestoval, sa stále nenašiel. Jeho doklady ale údajne našli pri Chrisovi. Správu zatiaľ Ukrajinské úrady nepotvrdili.

Na Dombase je z ruskej strany najaktívnejšia práve v Donecku a pri Bachmute bojová súkromná skupina Wagnerovci. Tá sa snaží o dobytie Bachmutu a Soledaru od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu.

Preklad správy: "Z ruského kanála TG: V Soledare sa našlo telo jedného z nezvestných zahraničných „dobrovoľníkov“ - našli sa u neho dokumenty. 

Tlačová služba šéfa PMC "Wagner" Jevgenij Prigožin uviedla, že v Soledare sa počas prieskumu našlo telo jedného z dvoch cudzincov, ktorí sa predtým stratili v regióne Soledar. Britskí „dobrovoľníci“ Andrew Begshaw a Chris Parry boli podľa Sky News nezvestní, oboch hľadala ukrajinská polícia. "Pri mŕtvole cudzinca sa našli jeho doklady a doklady jeho spoločníka. Jednému z nich bolo vydané osvedčenie Dobročinnej nadácie Pavla Vishnyakova ako dobrovoľníkovi."

​Po Chrisovi pátral aj redaktor televízie JOJ so všetkými kolegami, s ktorými je na Ukrajine v kontakte. Len pred pár dňami komunikoval aj s vojakmi, ktorí sú priamo v Bachmute. Žiadne ich kontakty na vojakov, policajtov a dobrovoľníkov v Bachmute, Siversk a okolí nepriniesli o Chrisovi žiadne informácie. Najnovšiu informáciu priniesol až ruský portál. Tú zatiaľ overiť nevedia. 

Chris na Ukrajine už celé mesiace pomáhal pri evakuácii ľudí a staral sa aj o ľudí, ktorí sa nechceli alebo nemohli evakuovať. Po jeho kamarátovi párajú tiež, stále sú vedení ako nezvestní. Oficiálne informácie z ukrajinskej strany momentálne nie sú. Zatiaľ sa dá predpokladať, že Wagnerovci zrejme získali dokumenty oboch britských dobrovoľníkov. Existuje tak aj možnosť, že sú obaja v zajatí. V tom prípade by sa mohli stať súčasťou výmeny zajatcov. 

Súvisiace články

Najčítanejšie