Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Nepriestrelné vesty pre deti pomáhajú pri evakuácii
Zdielať na

Nepriestrelné vesty pre deti pomáhajú pri evakuácii

KYJEV / Nápisy „DETI“ bolo jasne vidieť na autách, na dverách aj na strechách budov. Napriek tomu aj tam dopadli ničivé ruské rakety a od začiatku vojny vzali život už vyše 400 deťom na Ukrajine. Pred niekoľkými mesiacmi slovné spojenie detská nepriestrelná vesta ani neexistovalo. Štáb televízie JOJ sa na Ukrajine stretol s ľuďmi, ktorí ich ako jediní začali vyrábať. Na každej z viest znova svieti nápis – DETI. Sú určené najmä na ich evakuáciu z vojnových oblastí.

800 tisícovým Ľvovom sa letecký poplach rozozvučal práve, keď sme nakrúcali. Vchádzame preto do jedného z podzemným krytov. Nie všetci na sirény nereagujú. Tu nie, ale v rovnakých mestách, v tej istej krajine, len o niekoľko stovák kilometrov ďalej takmer vždy nesie tento zvuk so sebou utrpenie a fatálne straty. "Viete, vojna u nás nie je štandardná. Ak ju porovnáme s Irakom alebo Sýriou – to sú vojny dospelých ľudí, vojakov...ale naše ukrajinské deti sú účastníkmi vojny – musia utekať z okupovaných území, inokedy ich evakuujú," uviedol spoluzakladateľ organizácie na výrobu balistických viest Ivan Lichovid.

Ruské rakety ničia civilné budovy a civilné obyvateľstvo. Tieto deti držiac maminu ruku cestovali cez celú krajinu a bezpečie našli až u nás. Iné to šťastie nemali. Podľa ukrajinskej generálnej prokuratúry zahynulo od začiatku vojny už vyše 400 detí a viac ako 800 utrpelo zranenia. Balistická ochrana pre ne ale doteraz neexistovala. Toto je jediná fabrika na Ukrajine, ktorá začala vyrábať nepriestrelné vesty pre deti.

Artikel, ktorý vlastne doteraz na trhu neexistoval. Súčasťou sú aj balistické prilby. "Prvých 30 detských nepriestrelných viest sme už doručili deťom do Charkovskej oblasti," povedal Lichovid. Vesty sú určené pre deti od 3 do 16 rokov. Hmotnosť je do dvoch kilogramov. "Obliekanie je veľmi jednoduché a veľmi rýchle, pretože pri evakuácii rozhodujú sekundy. Tam pribehne skupina ľudí, dieťa treba rýchlo do vesty navliecť, vložiť mu sem papierik s menom rodičov a telefónnym číslom a rýchlo posadiť do autobusu," dodal.

Vestu si skúšal aj 6 ročný Mark

Práve vtedy prišiel zo školy. V jeho veku by čosi také vôbec nemal poznať. "Súčasná situácia nás donútila k tomu, že v garderóbe našich detí bude toto," povedal jeho otec Anton. Do stredu viest chcú v budúcnosti vkladať aj GPS zariadenia, ktoré by ich pomohli nájsť v prípade, že sa dieťa stratí alebo bude deportované na cudzie územie. "V oblasti srdca je zdvojená ochrana. V našich laboratóriách pláty testujeme kalibrami, aké sa používajú v tejto vojne," informoval šéf organizácie na výrobu balistických viest Maxim Plechov.

Deti budú chrániť nielen pred strelami ale aj črepinami či úlomkami skla. "Základom bolo to, aby si deti neobliekali vestu cez hlavu, tie veľmi malé by to totiž nezvládli," povedal Plechov. "Je to šialené, že musíme vyrábať detské prilby a vesty. Ale vojna sa raz skončí a my tie deti predsa potrebujeme, aby tu ďalej žili, pracovali a dvíhali našu krajinu a dúfam, že po tejto vojne už nikdy žiadna vojna u nás viac nebude," upresnil Lichovid. Medzitým o niekoľko ulíc ďalej sme mohli vidieť ľudí, ako lemujú ulice mesta a na poslednú cestu odprevádzajú ďalších dvoch vojakov.

Súvisiace články

Najčítanejšie